Prezident USA Barack Obama oslavuje 55. narodeniny

NETKY.SK • 3 August 2016, 12:02 • 2 min
Prezident USA Barack Obama oslavuje 55. narodeniny

WASHINGTON - Bývalý americký senátor za štát Illinois Barack Hussein Obama sa od 20. januára 2009 stal 44. prezidentom Spojených štátov amerických.

slovakia

left justify in out

Úradovania v Bielom dome sa Obama ujal po ôsmich rokoch pôsobenia Georgea W. Busha na tomto poste. V USA sa tak opäť dostali k moci demokrati. Pred svojou prvou inauguráciou sa Obama vyjadril, že svoj pôvod považuje za príležitosť na prekonanie rasových rozdielov v americkej spoločnosti. V prvom volebnom období sa zasadil za zákon umožňujúci rozšíriť zdravotnú starostlivosť na väčší počet Američanov. Ukončil vojnu v Iraku a vyvinul úsilie o ukončenie vojny v Afganistane.

 

Venoval sa ekonomickým reformám a umožnil lepšiu dostupnosť vzdelania. Vo štvrtok 4. augusta má 55. narodeniny.

 

Barack Obama sa narodil 4. augusta 1961 v meste Honolulu v americkom štáte Havaj. Jeho otec prišiel do Spojených štátov amerických ako zahraničný študent z Kene. Na Havajskej univerzite sa spoznal s kansaskou študentkou Ann Dunhamovou, neskôr svojou manželkou a matkou Baracka Obamu.

 

Baracka Obamu staršieho krátko po narodení syna prijali na Harvardovu univerzitu, kde v roku 1965 získal titul magistra ekonómie. Mladý pár bol však už v tom čase odlúčený, a preto Obamova matka podala žiadosť o rozvod.

Obamov otec sa vrátil do rodnej Kene, kde pôsobil na ministerstve financií. Svojho syna videl potom už iba počas krátkej návštevy USA v roku 1971, keď mal Barack Obama desať rokov. Barack Obama starší zomrel v roku 1982 v dôsledku zranení z automobilovej nehody. Obamova matka podľahla rakovine v roku 1995.

 

Obama strávil prvé roky života na Havaji. V roku 1967 sa s matkou a jej novým manželom presťahoval do Indonézie, kde získal základné vzdelanie. Od piateho ročníka pokračoval v štúdiu na Havaji, kde ho vychovávali starí rodičia. Vysokoškolské štúdiá začal v Los Angeles, titul bakalára získal v roku 1983 na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

 

Predtým, ako začal študovať právo na Harvardovej univerzite, pôsobil tri roky ako terénny koordinátor v chudobnej černošskej komunite v americkom Chicagu. Na jeseň v roku 1988 začal svoje štúdium práva na prestížnej Harvardovej univerzite, kde v roku 1991 získal titul doktora práv s čestným uznaním.

 

Barack Obama vyznáva kresťanskú vieru. V roku 1992 si vzal za manželku právničku Michelle Robinsonovú. Pár má spolu dve dcéry Maliu Ann a Natashu.

 

Okrem knihy Dreams From My Father vydal Obama v roku 2006 knihu The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream, ktorá je úvahou o znovuobjavovaní amerického sna. Za audioverziu tohto diela získal v roku 2008 svoju druhú cenu Grammy. V roku 2006 vydal aj knihu It Takes a Nation: How Strangers Became Family in the Wake of Hurricane Katrina.

 

Obama je tiež autorom detskej obrázkovej knihy, ktorá vzdáva hold 13 vplyvným Američanom. K napísaniu knihy pre deti ho inšpirovali jeho dve dcéry. Knižku s názvom Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters (O tebe spievam: List mojim dcéram) napísal prezident ešte pred nástupom do funkcie hlavy štátu v januári 2009. Je tiež autorom dvoch bestsellerov - autobiografickej knihy Dreams from My Father (Sny môjho otca) a The Audacity of Hope (Odvaha nádeje). Tretia knižka je súčasťou zmluvy na tri knihy, ktorú uzavrel s Random House v roku 2004.

 

Od 28. apríla 2009 je Obama prvým webovým prezidentom v dejinách. Charizmatický prezident nie je len nadaným komunikátorom pri verejných vystúpeniach, ale aj majstrom všetkých politických špičiek, čo sa týka využívania nových médií, modernej priamej komunikácie s občanmi cez SMS, Facebook, YouTube alebo Twitter.

 

Obama sa 9. októbra 2009 stal prekvapivým laureátom Nobelovej ceny mieru. Nórsky výbor Nobelovej ceny mu ju udelil za "mimoriadne úsilie o posilnenie medzinárodnej diplomacie a spoluprácu medzi národmi". Výbor ocenil, že Obama dal svetu "nádej na lepšiu budúcnosť", pričom poukázal aj na jeho víziu a úsilie o svet bez jadrových zbraní.

 

Obamovo funkčné obdobie sa končí 20. januára 2017. Na poste ho nahradí jeden z kandidátov prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016, a to Hillary Clintonová (kandidátka Demokratickej strany) alebo Donald Trump (kandidát Republikánskej strany). Obama podporil 28. júla 2016 na nominačnom zjazde vo Filadelfii oficiálnu prezidentskú kandidátku Demokratickej strany Hillary Clintonovú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies