Prezident Ukrajiny predložil návrh zákona o rozpustení Ústavného súdu

NETKY.SK • 30 Október 2020, 14:07 • 2 min
Prezident Ukrajiny predložil návrh zákona o rozpustení Ústavného súdu

KYJEV - Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij sa rozhodol úplne zmeniť zloženie Ústavného súdu. Zodpovedajúci návrh zákona bol predložený parlamentu krajiny.

slovakia

left justify in out

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij predložil Verchovnej rade návrh zákona o ukončení právomocí súčasného zloženia Ústavného súdu. Prezident požaduje, aby sudcom bola odobratá funkcia už v deň prijatia návrhu a následne aby bolo vyhlásené vypočúvanie nových kandidátov na členov ústavného súdu.

 

Čo sa stalo

Ústavný súd Ukrajiny predtým zrušil v legislatíve množstvo protikorupčných noriem. Sudcovia okrem iného vyhlásil za protiústavnú trestnú zodpovednosť za uvedenie nepravdivých údajov v majetkových priznaniach.

 

Viaceré opozičné strany uviedli, že rozhodnutie Ústavného súdu proti protikorupčnej infraštruktúre môže mať negatívne dôsledky na európsku integráciu štátu. Ukrajinský veľvyslanec v EÚ Mykola Točiсky navrhol, že EÚ môže z dôvodu konania Ústavného súdu pozastaviť bezvízový režim s Ukrajinou.

 

img

 

Rozhodnutie súdu

Súd 27. októbra vyhlásil za protiústavné ustanovenia zákona o zverejňovaní majetkových priznaní verejných činiteľov na oficiálnej webovej stránke Národnej agentúry pre zabránenie korupcii (NAPK). Súd sa tiež domnieva, že opatrenia finančnej kontroly a právomoci antikorupčnej agentúry kontrolovať a zverejňovať deklarácie sú v rozpore s ústavou Ukrajiny.

 

Podľa rozhodnutia súdu normy protikorupčného zákona, uznané ako protiústavné, prestali platiť 27. októbra.

 

NAPK uviedla, že Ústavný súd prijal toto rozhodnutie vo svojom vlastnom záujme, pretože agentúra odhalila známky vyhlásenia nepravdivých informácií od dvoch ústavných sudcov.

 

img

 

Reakcia Európskej únie

Európska únia vyzvala ukrajinské orgány, aby čo najskôr uviedli protikorupčný systém do súladu s Ústavou. Delegácia EÚ na Ukrajine tiež uviedla, že rozhodnutie Ústavného súdu spochybňuje medzinárodné záväzky krajiny.

 

Európski diplomati pripomenuli, že rozsiahla a bezprecedentná pomoc EÚ vrátane finančnej priamo súvisí s existenciou nezávislej a účinnej protikorupčnej infraštruktúry na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies