Prezident Ukrajiny Petro Porošenko garantuje transparentné vyšetrenie a transparentný súd pre Saakašviliho

NETKY.SK • 8 December 2017, 20:34 • 2 min
Prezident Ukrajiny Petro Porošenko garantuje transparentné vyšetrenie a transparentný súd pre Saakašviliho

KYJEV - Prezident Ukrajiny si myslí, že situácia s lídrom "Hnutia nových síl" nestojí za medzinárodnú pozornosť.

slovakia

left justify in out

Informuje agentúra TASS. Prezident Ukrajiny Petro Porošenko sľúbil, že vyšetrovanie prípadu lídra "Hnutia nových síl" Michaila Saakašviliho, bude transparentným.

 

"Ak oceňujeme situáciu s Michailom Saakašvilim, potom to nestojí za medzinárodnú pozornosť. Tam je konkrétny zločin a my musíme zabezpečiť transparentné vyšetrovanie, nestrannosť orgánov, transparentný súd. Musíme to garantovať ako demokratický štát," povedal prezident v piatok vo Vilňuse, keď odpovedal na otázky novinárov.
 

"Ak je niekto obvinený a uteká pred zatknutím, porušuje zákon, nelegálne prekročí hranicu, potom by mal byť zodpovedný," poznamenal Porošenko.

 

Ukrajinský prezident vyhlásil, že bol šokovaný informáciou o financovaní aktivít Saakašviliho zo zahraničia. Pritom Porošenko nevylúčil, že pre väčšiu dôveru k vyšetrovaniu, Ukrajina "môže požiadať medzinárodné orgány o dodatočné vyšetrenia".

 

Čo sa týka odňatia u Saakašviliho, ukrajinského občianstva, Porošenko povedal, že ak "v právnom štáte došlo k porušeniu pri udeľovaní občianstva, bude zločinom aj nečinnosť prezidenta, keď nezruší toto rozhodnutie". Pritom on vysvetlil, že "v demokratickom štáte sa rozhodnutie dá odvolať na sude".

 

"Ak Saakašvili uteká od vyšetrovateľov, potom to podkopáva jeho dôveryhodnosť. Musí sa zodpovedať za svoje slová  a ak neodpovedá, potom to znamená zdôvodnenie obvinenia," dodal Porošenko a zdôraznil, že on "nezasahuje do tejto záležitosti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies