Prezident Tuniska chce presadiť, aby sa aj ženy mohli sobášiť s nemoslimami

NETKY.SK • 5 September 2017, 06:55 • 2 min
Prezident Tuniska chce presadiť, aby sa aj ženy mohli sobášiť s nemoslimami

BRATISLAVA - Tuniský prezident Al-Bádží Qáid as-Sabsí v pondelok potvrdil svoju povesť reformátora v moslimskom svete, keď vyhlásil, že pristúpi k už dlhšie zvažovanej iniciatíve umožniť moslimským ženám brať si za mužov nemoslimov.

slovakia

left justify in out

Podľa tradičného islamského práva majú takúto výsadu iba muži. Tí si ženy inej viery môžu brať aj bez toho, aby konvertovali na islam.

"Náš štát je povinný zaistiť úplnú rovnoprávnosť medzi ženami a mužmi," vyhlásil prezident as-Sabsí.

Zmeniť plánuje aj zákony týkajúce sa dedenia. Podľa tradičného islamského práva totiž muži dedia väčšinou dvakrát toľko ako ženy.

Nie všetci v tejto inak pokrokovej krajine však s prezidentovými zámermi súhlasia. Kritika sa objavila zo strany viacerých vplyvných duchovných, a do prezidenta sa obula aj popredná opozičná politička Džamila Ksiksi. "Myslím si, že existujú iné problémy, ktoré sú oveľa dôležitejšie, vyžadujú viac nasadenia, úsilia a času a ktoré treba riešiť okamžite."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies