Prezident: To, že ÚS odmietol interpretovať ústavu, je veľmi vážne

NETKY.SK • 29 Október 2015, 11:52 • 2 min
Prezident: To, že ÚS odmietol interpretovať ústavu, je veľmi vážne

BRATISLAVA - Ústavný súd SR (ÚS) je jedinou inštitúciou v štáte, ktorá môže interpretovať ústavu v prípade sporov ústavných orgánov.

slovakia

left justify in out

To, že tak ÚS odmietol urobiť, považuje prezident Andrej Kiska "za veľmi vážnu situáciu". Uvádza sa to vo vyhlásení prezidenta k rozhodnutiu Ústavného súdu SR, ktoré médiám poskytol hovorca prezidenta Roman Krpelan. Plénum ÚS v stredu uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu. "Podrobnejšie stanovisko a ďalšie kroky prezident oznámi po doručení písomného rozhodnutia Ústavného súdu SR a dôkladnom vyhodnotení tejto situácie," informoval ďalej Krpelan.


Plénum Ústavného súdu SR sa v stredu na neverejnom zasadaní zaoberalo dvoma podaniami prezidenta Andreja Kisku. Jeden súvisí s nevymenovaním kandidátov na sudcov ÚS a druhý s poplatkami v zdravotníctve. Ako informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, plénum uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu. K uzneseniu pripájajú odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Lajos Mészáros, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik.


Prezident Kiska v podaní žiadal, aby plénum Ústavného súdu SR jasne, zrozumiteľne a bez akýchkoľvek pochybností potvrdilo alebo vysvetlilo, či a akým spôsobom sa ústavné právomoci prezidenta – vrátane výkladu ústavných právomocí prezidenta, aký urobilo plénum ÚS vo veci Čentéš – vzťahujú na kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Chcel, aby plénum ÚS svojím rozhodnutím raz a navždy odstránilo možné pochybnosti, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch pred dvoma senátmi Ústavného súdu SR. Uviedol, že návrh na výklad ústavy má za cieľ vyjasniť obsah kompetencií prezidenta pri vymenúvaní sudcov ÚS, aby sa predišlo možným sporom v budúcnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies