Prezident Thaci: Srbsko chce anektovať časť Kosova podľa krymského modelu

NETKY.SK • 17 Január 2017, 06:18 • 2 min
Prezident Thaci: Srbsko chce anektovať časť Kosova podľa krymského modelu

PRIŠTINA - Srbsko chce ovládnuť časť územia na severe Kosova, rovnako ako Rusko v roku 2014 anektovalo Krym patriaci Ukrajine. Vyhlásil to dnes kosovský prezident Hashim Thaci v súvislosti s kauzou srbského vlaku zadržaného na hraniciach Kosova.

slovakia

left justify in out

Špeciálne jednotky kosovskej polície v sobotu nevpustili cez hranice vlak smerujúci z Belehradu pomaľovaný srbskými národnými farbami a s nápisom "Kosovo je Srbsko".

 

Podľa kosovského prezidenta mal byť tento "provokatérsky" vlak pre Srbsko zámienkou, aby mohlo vojensky zasiahnuť a anektovať severnú oblasť Kosova. V nej žije okolo 50.000 etnických Srbov, ktorí odmietajú uznať nezávislosť Kosova a chcú byť opäť pod správou Belehradu.

 

"Srbsko má v úmysle využiť tento vlak, ktorý bol dotovaný Ruskom, aby najprv severnú oblasť Kosova zabralo a potom ... pripojilo k Srbsku, podľa krymského modelu," povedal Thaci v rozhovore pre Reuters.

 

Vo svojom vyjadrení narážal na ukrajinský polostrov Krym, kde žije množstvo etnických Rusov, ktorí po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 namiesto novovzniknutej nezávislej vlády v Kyjeve naďalej pociťovali lojalitu k Moskve.

 

Srbský prezident Tomislav Nikolič v súvislosti so sobotným incidentom obvinil kosovské vedenie z podnecovania vojnového konfliktu. Srbsko naďalej neuznáva suverenitu Kosova, svojej bývalej provincie, ktorá v roku 2008 jednostranne vyhlásila samostatnosť. Vyše 90 percent populácie Kosova tvoria obyvatelia albánskeho pôvodu. Suverenitu Kosova uznali USA a väčšina členských krajín EÚ. Srbsko, Rusko, ani Slovensko kosovskú nezávislosť dosiaľ neuznali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies