Prezident Sudánu nariadil okamžité prepustenie všetkých politických väzňov

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 18:56 • 2 min
Prezident Sudánu nariadil okamžité prepustenie všetkých politických väzňov

KÁHIRA - Sudánsky prezident Umar Bašír nariadil v utorok prepustiť všetkých politických väzňov v krajine, a to s okamžitou platnosťou. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sudánska štátna agentúra SUNA, ktorá správu priniesla ako prvá, uviedla, že nie je jasné, koľkých osôb sa prepustenie bude týkať, avšak dodala, že ide o krok v duchu "zmierenia, národného súladu a mieru". Prepustenie podľa agentúry "otvára dvere účasti všetkých politických strán" na diskusii o otázkach štátu.

 

Sudán čelí hyperinflácii, ktorá vyvoláva masové protesty a násilnosti. Tie sa však Bašírovým poriadkovým silám doposiaľ vždy podarilo účinne potlačiť.

 

Bašír, ktorý je v Sudáne pri moci od roku 1989, je na zozname Medzinárodného trestného súdu (ICC) pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocídy spáchaných počas konfliktu v Dárfúre. ICC naňho vydal už dva príkazy na zatknutie, a to v rokoch 2009 a 2010.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies