Prezident Steinmeier vyzýva na napravenie narušených vzťahov s Ruskom

NETKY.SK • 15 Apríl 2018, 10:57 • 2 min
Prezident Steinmeier vyzýva na napravenie narušených vzťahov s Ruskom

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril v nedeľu znepokojenie nad zhoršujúcim sa vzťahom Ruska a Západu po prípade agenta Skripaľa a vyzval na obnovenie diplomatických snáh s cieľom napraviť narušené vzťahy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to pre noviny Bild am Sonntag.

 

"Úplne bez ohľadu na (ruského prezidenta Vladimira) Putina, nesmieme vyhlasovať celé Rusko - krajinu, jeho ľud - za nepriateľov," konštatoval.

 

Otrávenie Skripaľa bolo znepokojujúce, "avšak z urýchľovania odcudzenia medzi Ruskom a Západom, ktoré má dôsledky ďaleko za túto kauzu, by sme mali mať rovnaké starosti," povedal nemecký prezident.

 

Poznamenal, že neexistuje prakticky žiadna dôvera medzi oboma stranami a úloha čeliť narastajúcemu odcudzeniu je "ozajstnou výzvou pre zodpovednú politiku". Ľudia by nemali byť "ovládaní apokalyptickou náladou vo vzťahu s ťažkým susedom," uviedol bývalý nemecký minister zahraničných vecí.

 

Podľa Steinmeiera je nemecká vláda zodpovedná za jednotu Európskej únie aj za jej schopnosť konať a mala by teda opakovane informovať Kremeľ o škodách, ktoré európsko-ruským vzťahom spôsobujú jej akcie.

 

"To zahŕňa sankcie v súvislosti s anexiou polostrova Krym a konfliktom na východnej Ukrajine. Avšak nesmieme to prestať robiť v priamych diskusiách," dodal nemecký prezident podľa agentúry DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona