Prezident SR ruší svoj zahraničný pracovný program a vracia sa do SR

NETKY.SK • 12 Október 2011, 18:28 • 2 min
Prezident SR ruší svoj zahraničný pracovný program a vracia sa do SR

Prezident SR ruší svoj zahraničný pracovný program a vracia sa do SR

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič ruší svoj ďalší zahraničný program v krajinách juhovýchodnej Ázii. "Vybavujeme letecké koridory na návrat do vlasti," pre TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Marek Trubač.
Najvyšší ústavný činiteľ je na oficiálnej zahraničnej návšteve v Indonézii. Dnes sa mala slovenská delegácia presunúť do Filipín, pričom návrat do vlasti bol podľa pôvodného plánu naplánovaný v sobotu 15. októbra ráno.
Pre tento krok sa Gašparovič rozhodol v súvislosti so situáciou, ktorá nastala po utorkovom (11.10.) hlasovaní v Národnej rade (NR) SR. Poslanci totiž neschválili rozšírenie eurovalu, čím nevyslovili dôveru vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Slovensko bolo posledným štátom eurozóny, ktoré rozhodovalo o eurovale. Svojím "nie" môže paralyzovať mechanizmus na finančnú záchranu dohodnutý lídrami eurozóny s cieľom pomôcť krajinám poznačeným dlhovou krízou.
Koaličných lídrov za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd teraz čakajú rokovania s opozičným Smerom-SD. Kladné stanovisko európskemu záchrannému mechanizmu by mal slovenský zákonodarný zbor vysloviť pravdepodobne ešte tento týždeň.
Podľa Ústavy SR môže vláda spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde. Tak to v prípade eurovalu urobila premiérka, ktorej to v utorok odobril kabinet. Ak NR SR nevysloví vláde dôveru, predseda parlamentu to bezodkladne oznámi prezidentovi republiky. Ten po vyslovení nedôvery vládu odvolá.
V prípade podania demisie vlády ju hlava štátu prijme, pričom ju až do vymenovania novej poverí vykonávaním jej funkcie.
V hre ostáva aj možnosť predčasných volieb. Na ich vypísaní by sa museli poslanci dohodnúť ústavnou väčšinou, teda aspoň 90-timi hlasmi zo 150.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies