Prezident SR opäť oficiálne navštívil Maďarsko, po deviatich rokoch

NETKY.SK • 19 Február 2013, 12:56 • 2 min
Prezident SR opäť oficiálne navštívil Maďarsko, po deviatich rokoch

Prezident SR opäť oficiálne navštívil Maďarsko, po deviatich rokoch

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska. V Budapešti pred Sándorovým palácom ho s vojenskými poctami privítal maďarský prezident János Áder.

Stav riešenia závažných otázok vyplývajúcich z ekonomickej krízy, ktoré zasahujú obe krajiny, si vyžaduje ešte intenzívnejšiu, zodpovednejšiu a dôveryhodnejšiu spoluprácu Slovenska s Maďarskom. Po rokovaní s maďarským prezidentom Jánosom Áderom to dnes v Budapešti vyhlásil prezident SR Ivan Gašparovič.

"Ani jedna krajina sama z tejto krízy len tak ľahko nevyjde, je potrebná spolupráca," dodal najvyšší slovenský predstaviteľ. Zdôraznil, že s Áderom namiesto plánovaných 15 minút rokovali medzi štyrmi očami poldruha hodiny. 

"Naše vzťahy v poslednej dobe začínajú byť intenzívnejšie a intenzívnejšie nielen stretávaním sa, ale aj riešením problémov, o čom svedčí, že šesť miliárd eur obchodného obratu znamená dobrú spoluprácu, ale prečo by nemohla byť ešte lepšia," konštatoval Gašparovič. 

Áder pripomenul, že so slovenským hosťom sa dohodli na tom, že existujúce nevyriešené a diskutabilné otázky bude možné riešiť len na základe princípu vzájomnej úcty a vzájomnosti. 

"Hovorili sme o otázkach dvojakého občianstva, o otázkach vzdelávania, ale aj o otázkach používania menšinového jazyka. Domnievam sa, že diskusia bola užitočná, pretože sme lepšie pochopili postoje toho druhého," zdôraznil maďarský prezident. 

Na rokovaniach s najvyššími maďarskými predstaviteľmi sa zúčastní aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Návštevu hlavy štátu minister Lajčák využije aj na rokovanie so svojím rezortným kolegom Jánosom Martonyim, s ktorým bude hovoriť o aktuálnych otázkach dvojstranných vzťahov, vrátane prípravy ďalších stykových aktivít medzi SR a Maďarskom, ako aj o regionálnej, vyšehradskej a európskej agende.

Slovenský prezident sa v stredu stretne s predstaviteľmi Slovákov žijúcich v Maďarsku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies