Prezident SR I.Gašparovič a minister obrany Ľ.Galko sa vrátili z Afganistanu

NETKY.SK • 16 December 2010, 08:34 • 2 min
Prezident SR I.Gašparovič a minister obrany Ľ.Galko sa vrátili z Afganistanu

Prezident SR I.Gašparovič a minister obrany Ľ.Galko sa vrátili z Afganistanu

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes spolu s ministrom obrany Ľubomírom Galkom vrátili zo svojej prvej pracovnej návštevy slovenských vojakov ISAF v Afganistane.

Do Kandaháru pricestovali dnes ráno a celý deň strávili na základni KAF, kde má SR najväčší počet svojich vojakov. Na vstupnom kontrolnom bode ECP-5 si spoločne pozreli ukážky ženijných prác a činnosti našej strážnej jednotky, ktorá v týchto miestach pôsobí.

Po nástupe slovenského kontingentu v areáli parku techniky odovzdala delegácia vojakom kresby a pozdravy od detí zo základných škôl. Priniesli aj jedličku, ktorá je tradičným darom pre slovenských vojakov v zahraničných misiách. Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR odovzdali prezidentovi symbolicky drevenú ťavu, keďže toto zviera má v Afganistane výborné podmienky pre život. Ministra Galka obdarovali vodcovskou tyčou, aby mal s čím "veliť a vládnuť".

Delegácia si dnes okrem iného prezrela aj ukážku výzbroje a výstroje slovenského kontingentu a tiež streľby z ručných zbraní. Hlavný veliteľ OS SR sa spolu so šéfom rezortu obrany oboznámili aj s ukážkami činnosti strážnej jednotky na vstupnom kontrolnom bode ECP-3. Po ukážkach zrealizovaných ženijných prác našimi vojakmi sa delegácia stretla s veliteľom základne, brigádnym generálom Jeffrym B. Kendallom. Poslednou dnešnou aktivitou bola účasť na svätej omši, ktorú celebroval František Rábek, ktorý bol súčasťou delegácie.

Vojenská misia Severoatlantickej aliancie (NATO) ISAF bola vytvorená 20. decembra 2001 na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Od roku 2006 sa začala postupne zapájať do intenzívnych bojových operácií v južnom Afganistane. V súčasnej dobe je jej hlavnou úlohou asistovať afganskej vláde pri vytváraní bezpečného a stabilného prostredia v krajine. Operácia ISAF je priamo zapojená do procesu budovania Afganskej národnej armády prostredníctvom mentoringu, výcviku a poskytovania výzbroje.

Veliteľstvo ISAF je dislokované v hlavnom meste Afganistanu, Kábule. Pod toto veliteľstvo spadá päť regionálnych veliteľstiev, s 26 Provinčnými rekonštrukčnými tímami. V súčasnosti má Slovensko Národnou radou schválený mandát pre túto operáciu v počte do 348 vojakov. Slováci v tejto ázijskej krajine pôsobia od roku 2004.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies