Prezident SR by nemal podpísať zákon o odmeňovaní zdravotníkov, žiadajú sestry

NETKY.SK • 9 December 2015, 15:18 • 2 min
Prezident SR by nemal podpísať zákon o odmeňovaní zdravotníkov, žiadajú sestry

BRATISLAVA - Schválený zákon upravujúci zdravotníkom mzdy je podľa sestier a pôrodných asistentiek nespravodlivý, diskriminačný a zbytočný. Listom sa preto obrátili na prezidenta SR Andreja Kisku, aby ho nepodpísal.

slovakia

left justify in out

"Zákon odštartoval hromadné výpovede," podotkla v stanovisku prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Parlament ho schválil koncom novembra, účinnosť má od budúceho roka. Sestry trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe. Sesterská komora upozorňuje i na to, že v štátnom rozpočte nie je dostatok peňazí na mzdy všetkých zdravotníckych pracovníkov.

 

Odvahu podávať výpovede oceňuje u sestier Slovenská lekárska komora (SLK). "Upozorňujú tak na pretrvávajúce problémy slovenského zdravotníctva," uviedli jej predstavitelia. SLK si však myslí, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dokážu sestry lepšie odmeniť len pri dostatku financií od zdravotných poisťovní. Takéto riešenie by sa týkalo aj sestier z ambulancií a podľa lekárov k tomu nie je potrebná ani zákonná regulácia.

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) označil požiadavky sestier za navýšené. Tvrdí, že im nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze. Ich predchádzajúce nároky podľa neho v zákone zohľadnil. Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc. Táto suma je podľa Čisláka finančne krytá. Povedal, že sa nachádzajú aj v štátnom rozpočte. "V Národnej rade SR odznelo i uznesenie, ktoré má priniesť garanciu potrebných finančných zdrojov," uviedol nedávno. Platy sestrám podľa neho nebudú klesať ani stáť. Základná zložka mzdy bude každoročne valorizovaná prostredníctvom priemernej mesačnej mzdy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies