Prezident SR Andrej Kiska vyslovil podporu Ukrajine pri jej smerovaní do EÚ

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 15:05 • 2 min
Prezident SR Andrej Kiska vyslovil podporu Ukrajine pri jej smerovaní do EÚ

VYŠNÉ NEMECKÉ/UŽHOROD - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vyslovil podporu Ukrajine pri jej smerovaní do Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes vo svojom príhovore na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod, kde sa stretol s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom pri príležitosti začiatku platnosti bezvízového styku Európskej únie s Ukrajinou.

 

 

Podľa jeho slov je to obrovský sviatok pre občanov Ukrajiny, ale aj občanov EÚ a Slovákov. "Za týmto významným dňom stojí veľa námahy, úsilia a odvahy. Zo strany Ukrajiny boli splnené sľuby, ktoré boli dané a takisto spravila aj EÚ. A tak to má byť. Sľuby sa majú plniť,“ povedal. Kiska zároveň vyzval Ukrajincov, aby neprestali vo svojom úsilí s reformami. "Slovensko bude vždy stáť pri vás. Slovensko ako krajina, my, politici Slovenska, vždy spravíme všetko, aby sme vám vedeli možno pomôcť, poradiť, ale v prvom rade, aby sme boli tí najväčší advokáti za to, aby ten smer, ktorí ste vybrali, ten smer, kde patríte, aby sa posunul, aby ste čím skôr boli tam, kde Ukrajina má byť - v centre našej demokratickej Európy," doplnil.

 

"Toto sme dosiahli spoločne a dvere EÚ sú pre nás otvorené. Tento deň sa určite navždy zapíše do histórie Ukrajiny ako posledný východ našej krajiny z ruského impéria a návrat Ukrajiny do rodiny európskych národov," uviedol to vo svojom príhovore prezident Ukrajiny Porošenko. Zároveň poďakoval prezidentovi SR Kiskovi za bezpodmienečnú podporu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny a jej eurointegračných ašpirácií. "Som presvedčený, že spolu s našimi západnými susedmi a za ich podpory bude Ukrajina môcť v čo najkratšej dobe realizovať svoj európsky sen a cestu reformy," dodal.

 

Členské štáty EÚ schválili zavedenie bezvízového styku pre Ukrajinu 11. mája tohto roka. Znamená to, že občania Ukrajiny, ktorí sú majiteľmi biometrických pasov, budú môcť oddnes bez víz cestovať do schengenského priestoru voľného pohybu na krátkodobé pobyty - v trvaní do 90 dní - bez pohraničných kontrol. Bezvízový styk, ktorý sa s výnimkou Veľkej Británie a Írska vzťahuje na celú EÚ a všetky krajiny patriace do schengenského priestoru, však občanom Ukrajiny nedáva právo 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona