Prezident SR Andrej Kiska navštívil Generálny biskupský úrad ECAV

NETKY.SK • 12 November 2015, 17:00 • 2 min
Prezident SR Andrej Kiska navštívil Generálny biskupský úrad ECAV

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska zavítal dnes na Generálny biskupský úrad (GBÚ) Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku so sídlom v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Návšteva hlavy štátu sa uskutočnila v súvislosti s tým, že prezident Kiska sa pre pracovnú zaneprázdnenosť nemohol zúčastniť na niektorých podujatiach, na ktoré ho pozvali predstavitelia ECAV na Slovensku.

 

Po úvodnom stretnutí so všetkými pracovníkmi GBÚ ECAV prezident SR rokoval s generálnym biskupom ECAV na Slovensku Milošom Klátikom, ktorý ho oboznámil s činnosťou cirkvi v rôznych oblastiach.

 

"K hlavným témam rozhovoru patrili úlohy ECAV v spoločnosti, napríklad v oblasti diakonie, starostlivosti o ľudí na okraji spoločnosti, v oblasti vzdelávania a ďalších. Hovorili sme aj o tohtoročných oslavách 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, o blížiacom sa 500. výročí Lutherovej reformácie, ktoré si pripomenieme v roku 2017, a iných udalostiach v cirkvi, dotkli sme sa aj otázky odluky cirkví od štátu a ich financovania," povedal pre TASR po stretnutí s prezidentom generálny biskup Klátik.

 

Prezident SR sa zaujímal o evanjelické cirkevné školstvo, preto ho generálny biskup informoval o vzniku prvej evanjelickej materskej školy (MŠ) v Bratislave - Petržalke, ktorá sa stále rozširuje a je o ňu veľký záujem, ako aj o ďalších MŠ, ktoré pôsobia i v menších mestách, o evanjelických základných školách a gymnáziách nielen v Bratislave, ale aj v Tisovci, Prešove, Košiciach a inde. Andrej Kiska sa živo zaujímal takisto o špeciálnu internátnu školu pre hluchoslepé deti v Červenici na východnom Slovensku, ktorú mieni navštíviť, prejavil záujem aj o históriu ECAV.

 

"Hlava štátu prisľúbila účasť na oslavách 500. výročia Reformácie v roku 2017 v Bratislave a iných pripravovaných podujatiach. Prezidenta som oboznámil aj s programom V. evanjelických cirkevných dní, ktoré sa uskutočnia v lete budúceho roka (6. - 8. júla 2016) v Békešskej Čabe, a následnom X. stretnutí kresťanov strednej a východnej Európy (7. - 10. júla 2016) v Budapešti," informoval Klátik.

 

Generálny biskup na záver návštevy daroval prezidentovi Andrejovi Kiskovi niektoré publikácie z produkcie evanjelického vydavateľstva Tranoscius, a. s., Liptovský Mikuláš, ktorých je editorom. Medzi nimi napríklad knihu o 400. výročí Spišskopodhradskej synody, zborník z vedecko-historickej konferencie ECAV na Slovensku "Ľudovít Štúr a jeho doba. Prínos pre cirkev a národ" či knihu Hrad prepevný, ktorá obsahuje zamyslenia duchovných na každý deň blížiaceho sa nového cirkevného roku 2015 - 2016.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies