Prezident si vypočul argumenty SDKÚ, prečo nepodpísať otvorenie 2. piliera

NETKY.SK • 18 Február 2015, 11:54 • 2 min
Prezident si vypočul argumenty SDKÚ, prečo nepodpísať otvorenie 2. piliera

BRATISLAVA – Predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS dnes osobne požiadali prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou sa má v polovici marca otvoriť druhý dôchodkový pilier.

slovakia

left justify in out

"My nemáme nijakú ilúziu o tom, že vláde ide o to, aby odtiaľ vyhnala čo najviac ľudí," povedal po stretnutí predseda strany Pavol Frešo. Okrem tradičných argumentov, ktorými sú zabezpečenie finančnej stability a nesiahanie ľuďom na úspory, prichádzajú s novým návrhom riešenia, o ktorom sa snažili presvedčiť aj hlavu štátu.

 

"Dá sa definitívne vyriešiť problém vystupovania alebo vstupovania do druhého piliera tým, že ľuďom, ktorí budú mať nižšie dôchodky, ako by im vychádzali z prvého piliera, ich dorovnáme z rezervného fondu," priblížil Frešo.

 

Ako dodal, dnes sa do rezervného fondu skladajú všetci bez ohľadu na to, či si na dôchodok sporia len v prvom, alebo aj v druhom pilieri. Čerpajú z neho však len tí z priebežného systému. "Ten, kto je v druhom pilieri a dostáva nižší dôchodok, nečerpá z neho nič," upozornil Frešo.

 

Poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník informoval, že návrh novely zákona, s ktorým chce strana prísť na najbližšiu schôdzu parlamentu, má širokú opozičnú podporu. "Nemôžeme ľudí diskriminovať za to, že vstúpili do druhého piliera a že pomohli udržateľnosti dôchodkového systému, že pomohli verejným financiám," zdôraznil.

 

Prezident si argumenty opozičnej strany vypočul. Na rovnakú tému v utorok (17.2.) diskutoval s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD). Termín na rozhodnutie o osude zákona mu vyprší v sobotu (21.2.). "Prezident oznámi svoje rozhodnutie do konca týždňa," odkázal jeho hovorca Roman Krpelan s tým, že pravdepodobne tak urobí už vo štvrtok (19.2.).

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies