Prezident SB požaduje návrat k modifikovanému zlatému štandardu

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:12 • 2 min
Prezident SB požaduje návrat k modifikovanému zlatému štandardu

Prezident SB požaduje návrat k modifikovanému zlatému štandardu

slovakia

left justify in out

img

Najväčšie ekonomiky by mali uvažovať o prijatí modifikovaného globálneho zlatého štandardu, ktorý by vniesol poriadok na devízový trh, tvrdí prezident Svetovej banky (SB) Robert Zoellick.
      Zoellick v článku uverejnenom v britskom denníku Financial Times (FT) požaduje nový menový systém, ktorý by nahradil systém voľne plávajúcich mien, ktorý existuje od roku 1971, kedy sa rozpadol brettonwoodský menový systém.
      Nový systém by podľa Zoellicka mal zahŕňať dolár, euro, jen, libru a jüan. "Treba tiež uvažovať v rámci tohto systému o využití zlata ako medzinárodného referenčného bodu trhových očakávaní týkajúcich sa inflácie, deflácie a budúcej hodnoty mien." Podľa prezidenta SB sa zlato síce "v učebniciach považuje za peniaze minulosti, trhy ho však v súčasnosti využívajú ako alternatívne monetárne aktívum".
      Zoellickov názor odráža nespokojnosť so súčasným systémom. Hlavným problémom súčasnosti sú podhodnotené meny niektorých rozvíjajúcich sa ekonomík, predovšetkým Číny. USA a ďalšie krajiny obviňujú Čínu, že umelo drží jüan podhodnotený, čo zvýhodňuje jej vývozcov a deformuje kapitálový trh. Napätie zvýšilo aj rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) týkajúce sa ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania.
      Analytici sú pri hodnotení Zoellickovho návrhu opatrní. "V budúcnosti k tomu možno budeme smerovať, ale nie je to niečo, čo sa stane v dohľadnej dobe," myslí si analytik spoločnosti Phillip Futures Ong Yi Ling. Poukázal aj na to, že cena zlata na Zoellickov návrh prakticky nereagovala.
      Spory týkajúce sa výmenných kurzov sa zrejme vyostria na tohtotýždňovom summite lídrov G20 v Soule. Plán USA na stanovenie limitov pre prebytky a deficity bežných účtov platobnej bilancie narazil na tvrdý odpor. Odmietla ho Čína rovnako ako Nemecko.
      Olej do ohňa prilial nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, podľa ktorého sa ekonomický model USA nachádza "v hlbokej kríze". Schäuble tiež ostro kritizoval rozhodnutie Fedu spustiť ďalšie kolo výkupu štátnych dlhopisov. Pripomenul Spojeným štátom, že kritizujú Čínu za manipuláciu meny, a pritom samé umelo oslabujú dolár tlačením peňazí.
      Aj keď sa niekedy objavujú hlasy požadujúce návrat k zlatému štandardu, ktorý by ukotvil hodnoty mien, väčšina centrálnych bankárov, politikov a ekonómov túto myšlienku odmieta. Zlatý štandard by totiž viedol k nadmerne prísnej menovej politike, čo by podľa nich spôsobilo šoky v ekonomike, utlmilo rast a zvýšilo nezamestnanosť.

Zdroj: TASR/Financial Times, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies