Prezident sa vzdal vedenia vládnej strany

NETKY.SK • 18 August 2013, 10:10 • 2 min
Prezident sa vzdal vedenia vládnej strany

AŠCHABAT - Turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuchamedov odstupuje z postu lídra vládnej Demokratickej strany, ktorú viedol od roku 2006.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v sobotu na zjazde strany s tým, že týmto krokom chce podporiť demokratizáciu krajiny. "Ako prezident by som nemal byť členom žiadnej strany, aby táto strana nemala výhody ," povedal prezident. Berdymuchamedov nahradil v kresle prezidenta v roku 2006 excentrického turkménskeho lídra Saparmurata Nijazova, pričom od neho prevzal aj vedenie vládnej strany, ktorá bola do minulého roku jediným politickým subjektom v Turkménsku. Vlani vznikla nová Strana Priemyselníkov a podnikateľov Turkménska. Oba subjekty sa zúčastnia na parlamentných voľbách plánovaných na december tohto roku.

Nijazov v stredoázijskej krajine vládol tvrdou rukou takmer 15 rokov, sám seba tituloval Turkmenbaši (Otec všetkých Turkménov) a preslávil sa svojou excentrickou diktatúrou. Berdymuchamedov sľúbil zrušiť kult osobnosti jeho predchodcu, ktorého súčasťou bolo aj pomenovanie mesiacov v roku po ňom a jeho matke. Kritici však tvrdia, že všetko to boli len kozmetické úpravy a nový líder začal pestovať svoj vlastný kult osobnosti. 

Turkménsko je rozľahlá krajina rozprestierajúca sa od Kaspického mora až po Afganistan. Na veľkom území však žije iba niečo viac ako päť miliónov ľudí. Ázijská krajina, ktorá získala nezávislosť v dôsledku rozpadu Sovietskeho zväzu, disponuje veľkými zásobami nerastných surovín, čo láka zahraničných investorov. Odrádza ich však neprehľadnosť pomerov v tamojšej spoločnosti a politike. Turkménsko stále zostáva jednou z najizolovanejších krajín sveta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies