Prezident sa so šéfkou Súdnej rady dohodol na odvolaní penzionovaných sudcov

NETKY.SK • 6 November 2015, 10:26 • 2 min
Prezident sa so šéfkou Súdnej rady dohodol na odvolaní penzionovaných sudcov

BRATISLAVA – Situácia, keď sa viacerí penzionovaní sudcovia nevzdávajú svojej funkcie, sa čoskoro skončí. Prezident SR Andrej Kiska dostane od Súdnej rady návrh na ich odvolanie.

slovakia

left justify in out

Kiska sa na tom dohodol s predsedníčkou rady Janou Bajánkovou na štvrtkovom (5.11.) stretnutí. Počas schôdzky v prezidentskom paláci zopakoval svoju požiadavku, aby mu Súdna rada predložila návrh na odvolanie všetkých sudcov nad 65 rokov.

 

„Som rád že, s pani predsedníčkou sme sa zhodli na tom, že zoznam bude dodaný mne ako prezidentovi čím skôr,“ uviedol Kiska.

 

Bajánková vysvetlila, že rada predloží návrh na odvolanie sudcov, ktorí nie sú vo výkone funkcie, sú na dôchodku a majú vek viac ako 70 rokov. Naznačila však, že to musí schváliť väčšina členov rady.

 

„Súdna rada ich zoznam v čo najbližšom možnom termíne predloží pánovi prezidentovi. Prirodzene, tam je takisto potrebné, aby tento návrh bol prerokovaný v Súdnej rade, kde treba konsenzus minimálne 10 hlasov, lebo len vtedy je uznesenie Súdnej rady prijaté,“ povedala Bajánková.

 

Prezident vo svojom vyhlásení 23. októbra pripomenul, že napriek jeho upozorneniu sa Súdna rada už niekoľko mesiacov nevyjadrila k tomu, že na Slovensku sú stále sudcovia vo veku nad 65 rokov.

 

„Súdna rada nikdy nepredložila prezidentovi návrh na ich odvolanie z funkcie sudcu, hoci tak jednoznačne predpisuje ústava a zákon,“ napísal Kiska s tým, že Súdna rada svojou nečinnosťou v tejto veci podľa jeho názoru predlžuje neústavný a nezákonný stav.

 

Podľa informácií TASR by mohlo byť viac ako 100 sudcov, ktorí sú už na dôchodku mimo výkonu sudcovskej činnosti, ale ešte stále majú sudcovskú funkciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies