Prezident sa otázkou vymenovania Čižnára začne zaoberať dnes

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 10:32 • 2 min
Prezident sa otázkou vymenovania Čižnára začne zaoberať dnes

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič sa otázkou vymenovania Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora SR začne zaoberať dnes. Vyplýva to z vyjadrení hovorcu prezidenta Mareka Trubača a hovorcu predsedu Národnej rady SR Pavla Chovanca.

slovakia

left justify in out

"Nedostali sme zatiaľ návrh na vymenovanie kandidáta na post generálneho prokurátora, pána Čižnára. Pokiaľ prezident nedostal návrh na vymenovanie, nemôže konať," povedal Trubač. Dodal, že keď návrh dostanú, hlava štátu sa otázkou začne zaoberať.

"Návrh bude prezidentovi doručený v priebehu dnešného dopoludnia,"uviedol pre TASR Chovanec.

Prezidenta pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa za určitých okolností môže rozhodnúť aj nevymenovať ho.

Podľa informácií TASR si však aj prezident uvedomuje potrebu vymenovania nového šéfa Generálnej prokuratúry SR po tom, ako celý proces viac ako dva roky stál. Predchádzajúceho kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa totiž prezident rozhodol nevymenovať vzhľadom na okolnosti jeho voľby a kauzu so skartovaním výpovede Igora Matoviča.

Poslanci Národnej rady SR 18. júna v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

Jeho zvolenie prijala opozícia s nevôľou a označila ho za straníckeho kandidáta Smeru-SD. Čižnár sa niektorým poslancom predstavil v pondelok (17.6.) na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Tam deklaroval, že funkciu chce vykonávať nadstranícky a pripomenul, že v minulosti odstíhal aj kauzy súvisiace s členmi strany Smer-SD.

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) je presvedčený, že prezident Ivan Gašparovič nenájde na zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora nič, čo by nebolo v poriadku a bránilo by jeho vymenovaniu do funkcie. Vyhlásil to na brífingu po zvolení Čižnára s tým, že je len na hlave štátu, ako bude postupovať.

"Odkedy sa začalo objavovať meno pána Čižnára, nikto nespochybnil jeho odbornú spôsobilosť, navyše priebeh voľby nebol poznačený žiadnym presviedčaním poslancov, pečiatkovaním či kontrolovaním, voľba bola legitímna. Verím, že prezident rozhodne tak, aby Generálna prokuratúra SR mala čo najskôr nového šéfa," povedal.

Čižnár so svojou kandidatúrou na post generálneho prokurátora SR súhlasil vo štvrtok 13. júna 2013. Prijal tak návrh na kandidatúru zo strany vládnuceho Smeru-SD. Dva dni predtým v utorok 11. júna Rada prokurátorov SR opätovne odporučila Čižnára na funkciu generálneho prokurátora. Tento platný návrh Rady prokurátorov Národnú radu SR k ničomu nezaväzoval.

Krajský prokurátor Jaromír Čižnár nikdy nebol členom žiadnej politickej strany ani hnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies