Prezident sa kajá za urážku Alžírska

NETKY.SK • 23 December 2013, 17:37 • 2 min
Prezident sa kajá za urážku Alžírska

PARÍŽ - Prezident nešťastným spôsobom okomentoval úspešný návrat ministra vnútra Manuela Vallsa z návštevy v Alžírsku.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Francois Hollande sa v nedeľu oficiálne ospravedlnil za svoje vyjadrenia, ktorým pobúril Alžírsko, niekdajšiu francúzsku kolóniu. Hollande sa nešťastného výroku na margo bezpečnostnej situácie v africkej krajine dopustil minulú nedeľu v rámci prejavu na stretnutí s predstaviteľmi francúzskej židovskej organizácie. Stalo sa tak, keď hovoril o úspešnom návrate ministra vnútra Manuela Vallsa z návštevy v Alžírsku. Prezident to okomentoval slovami: "Je naspäť živý a zdravý, a to už niečo znamená." Slová nepopulárneho prezidenta vyvolali búrku nevôle v africkej krajine a najmä v tamojších médiách. Hollandova kancelária reagovala ospravedlnením, ktoré alžírski lídri akceptovali. Ide však o ďalší úder pre jeho stále klesajúcu podporu u Francúzov.

Vzťahy medzi Parížom a Alžírom sú dodnes komplikované pre dlhoročnú vojnu za nezávislosť od desaťročia trvajúcej francúzskej koloniálnej vlády. Výsledkom širokorozvetveného konfliktu z 50. rokov bola smrť státisícov ľudí. Alžírsko však nakoniec v roku 1962 získalo samostatnosť. Stalo sa tak aj na základe dohody o ukončení bojov, ktorú následne schválili Francúzi v referende. Tá položila základy širokej spolupráce vo všetkých oblastiach, pričom vtedajší obyvatelia severoafrickej krajiny dostali možnosť vybrať si medzi alžírskym a francúzskym občianstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies