Prezident sa bude zaujímať o modernizačné projekty v armáde

NETKY.SK • 25 Január 2015, 14:59 • 2 min
Prezident sa bude zaujímať o modernizačné projekty v armáde

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa chystá pýtať predstaviteľov ministerstva obrany na modernizačné projekty v armáde.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to potvrdil hovorca prezidenta Roman Krpelan. Upresnil, že hlava štátu sa 11. februára zúčastní Veliteľského zhromaždenia na Ministerstve obrany SR. Bude sa tam hodnotiť rok 2014 a hovoriť sa bude aj o plánoch na rok 2015.

 

Minister obrany Martin Glváč v októbri podpísal zmluvy s talianskou spoločnosťou Alenia Aermacchi na nákup dvoch lietadiel C-27J SPARTAN. Prvé by malo byť dodané už na budúci rok. Plánuje sa aj výmena vrtuľníkov. Slovensko najnovšie dostalo začiatkom januára od USA ponuku na nákup vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS). Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi 17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky. O tejto ponuke bude v stredu rokovať Bezpečnostná rada a aj vláda. Slovensko do roka potrebuje vyriešiť aj situáciu s vojenskými radarmi, ktorým pre embargo Rusku nie je možné predĺžiť životnosť. Ministerstvo v decembri už zverejnilo predbežné oznámenie na nákupe radarov pre Ozbrojené sily SR. Chystajú sa aj viaceré modernizačné projekty pozemnej techniky či zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona