Prezident s predstaviteľmi politických strán rokuje o situácii na Ústavnom súde

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 11:39 • 2 min
Prezident s predstaviteľmi politických strán rokuje o situácii na Ústavnom súde

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska rokuje s predstaviteľmi novozvolených parlamentných strán o riešení situácie, ktorá vznikla na Ústavnom súde SR. Tomu od februára chýbajú už traja z celkovo 13 sudcov.

slovakia

left justify in out

Začiatkom februára Kiska oznámil, že do marcových parlamentných volieb už nerozhodne o kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých mu ponúkla Národná rada SR a počká si na novú politickú parlamentnú reprezentáciu. „Prezident začal po voľbách politické rokovania s predstaviteľmi politických strán o Ústavnom súde a riešení situácie, ktorá nastala,“ informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

 

Bližšie podrobnosti prezidentská kancelária nateraz nezverejnila. Podľa informácie TASR je však v hre aj možnosť, že by parlament v novom zložení ponúkol hlave štátu nových kandidátov. Kiska o to neúspešne žiadal bývalú Národnú radu.

 

Na miesto, ktoré sa vo februári uvoľnilo po Ľubomírovi Dobríkovi, zvolila bývalá snemovňa dvoch poslancov Smeru-SD Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. Ďalšie dve miesta ostali nezaplnené potom, ako si Kiska dokázal zo šestice kandidátov parlamentu na tri uvoľnené miesta v roku 2014 vybrať iba sudkyňu Janu Baricovú. K ostatným mal výhrady.

 

Prezident vo februári oznámil, že už má pripravené podklady pre rozhodnutie o kandidátoch Eve Fulcovej, Jurajovi Sopoligovi a Miroslavovi Ďurišovi. V prípade Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku si overoval niektoré skutkové okolnosti. Na povolebné rozhovory mienil ísť s dvoma zámermi: zvýšiť dôveru v Ústavný súd a nájsť spôsob, ako do budúcnosti predísť kompetenčným sporom v otázke menovania ústavných sudcov.

 

Schôdzku s hlavou štátu už absolvoval aj nový predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). Podľa toho by situáciu s chýbajúcimi ústavnými sudcami mohla koalícia riešiť už v dohľadnej dobe. "Ústavný súd je takmer nefunkčný, takže bude dôležité nájsť konsenzus medzi predstavami prezidenta a Národnej rady," povedal šéf parlamentu v rozhovore, ktorý TASR prinesie v pondelok (11.4.).

 

Na otázku, či v dohľadnej dobe vypíše voľby kandidátov na chýbajúcich sudcov Ústavného súdu, povedal, že snemovňu čaká programové vyhlásenie vlády a dovolenie výborov. "Myslím si, že toto sú otázky, ktoré môžu byť do leta na pretrase," pripustil. Danko prezidentovi povedal, že ústavnými sudcami by mali byť ľudia, ktorí sú elitou.

 

"Celá situácia okolo spolitizovania voľby kandidátov na ústavných sudcov neprospieva ani Ústavnému súdu, ani štátu. Takže sa musíme zamyslieť nad mechanizmami aj nad výberom kandidátov. Je úlohou koalície, aby sme elitu sudcov dostali na Ústavný súd," uviedol Danko. Laššáková aj Mamojka podľa neho spĺňajú odborné kritériá, ale je na zvážení, do akej miery sú politickými nominantmi.

 

Predmetom rokovaní je i ústavné riešenie problému. Snaží sa oň ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka vládneho Mosta-Híd Lucia Žitňanská. Jej strana predstavila pred voľbami konkrétny návrh zmeny ústavy, ktorý by upravil kompetencie pri menovaní ústavných sudcov.

 

„Máme záujem to riešiť na úrovni ústavného zákona. Konkrétne riešenie by som však rada nechala najskôr na rokovania,“ uviedla k tejto téme Žitňanská. „Dlhodobo som presvedčená o tom, že situáciu na Ústavnom súde treba riešiť zmenou ústavy, respektíve ústavným zákonom. Výsledkom chaosu, ktorý vznikol v dôsledku rôznych rozhodnutí Ústavného súdu, je to, že interpretácie sú rôzne od rôznych právnikov. Toto právnej istote a Ústavnému súdu, samozrejme, nepomáha,“ pomenovala súčasnú situáciu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies