Prezident rozdelil rodinám v sociálnej núdzi ďalší svoj plat

NETKY.SK • 26 Február 2015, 10:33 • 2 min
Prezident rozdelil rodinám v sociálnej núdzi ďalší svoj plat

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska rozdelil rodinám v sociálnej núdzi svoj januárový plat. Každá rodina dostala pomoc vo výške 521,7 eura. Informoval o tom tlačový odbor prezidentovej kancelárie.

slovakia

left justify in out

Príspevok od hlavy štátu dostane žena, ktorej diagnostikovali rakovinu krčka maternice, žije sama a od augusta minulého roka nemá žiadny príjem. Pred tromi rokmi ochorel na onkologické ochorenie aj jej manžel, pričom ochoreniu podľahol. Príjemcom pomoci je aj ďalšia žena s rakovinou krčka maternice. Ako slobodná žije sama a jej celkový mesačný príjem pozostáva z nemocenskej dávky 386 eur.

 

V núdzi sú tiež manželia, ktorí vychovávajú tri deti vo veku 11, 13 a 15 rokov. Najstaršia dcéra už rok bojuje so silnou psoriázou. Prostredný syn sa narodil s transpozíciou čriev, musel podstúpiť operáciu a v liečbe doposiaľ pokračuje. Najmladšiemu synovi diagnostikovali v decembri 2012 akútnu leukémiu. Po transplantácii oslepol, prestal rozprávať a celkovo reagovať, zliezla mu koža a dostal epilepsiu. Manžel prišiel o prácu, následne skolaboval.

 

Prezident pošle časť svojho príjmu aj žene s amyotrofickou laterálnou sklerózou. Už dva mesiace je na umelej ventilácii, je úplne imobilná a odkázaná na nepretržitú starostlivosť svojej matky a profesionálnej ošetrovateľky. Pomoc potrebuje aj žena, ktorá má v náhradnej starostlivosti vnučku od jej útleho detstva a momentálne prebieha konanie na súde aj vo veci zverenia malého vnuka. Matka detí požíva návykové látky a nedokázala sa o ne postarať.

 

Návykové látky spôsobili problémy aj v rodine, v ktorej má stará matka v starostlivosti svojho jedenásťročného vnuka. Jej manžel zomrel pred dvoma rokmi. Celá domácnosť žije z platu starej matky a jej vdovského príspevku. Nestačí to ani na pokrytie základných potrieb.

 

Otec ôsmich detí, z toho šiestich nezaopatrených, využije príspevok od hlavy štátu na kúpu oblečenia a obuvi pre deti. Vlani mu diagnostikovali rakovinu žalúdka. Momentálne je po operácii a absolvuje chemoterapiu. Príspevok dostane aj vdova, ktorá má jedenásťročného syna a čaká druhé dieťa. Je práceneschopná a po smrti manžela nemá prostriedky na pokrytie základných potrieb rodiny. Bez príjmu musí splácať hypotéku ešte jedenásť rokov.

 

Prezident pošle finančnú pomoc aj žene, ktorá sa musí nepretržite starať o sedemnásťročného syna po tom, ako dostal krvácanie do mozgu. Kŕmi ho, prebaľuje, polohuje. Odišla z práce. Má ešte jedenásťročnú dcéru. Sama sa musí starať o dve deti aj žena, ktorej manžel neplatí pravidelné výživné. Sedemnásťročná dcéra má opakujúce sa zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú dlhodobé pobyty v nemocnici a rehabilitácie.

 

Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi. Finančné prostriedky od neho dostávajú rodiny priamo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies