Prezident Republiky srbskej sa po referende obáva atentátu

NETKY.SK • 28 September 2016, 08:40 • 2 min
Prezident Republiky srbskej sa po referende obáva atentátu

BANJA LUKA - Prezident bosnianskej Republiky srbskej Milorad Dodik v utorok oznámil, že od prokuratúry v Sarajeve ešte nedostal predvolanie na vypočutie v súvislosti s referendom o štátnom sviatku. Informovala tom agentúra Tanjug.

slovakia

left justify in out

Dodik na mimoriadnej tlačovej konferencii však povedal, že nepôjde do Sarajeva, vypočuť by ho mal iný justičný orgán, a to na území Republiky srbskej.


Vysvetlil, že po hrozbe zo strany Bakira Izetbegoviča, bosnianskeho člena kolektívneho predsedníctva Bosny a Hercegoviny (BaH), že skončí ako Muammar Kaddáfí, Saddám Husajn alebo Slobodan Milosevič, nechce cestou do Sarajeva ohroziť svoj život. Konštatoval, že hrozbu vníma ako výzvu všetkým extrémistickým skupinám, aby spáchali naňho atentát.


Bosnianski Srbi v nedeľňajšom referende takmer jednomyseľne schválili zachovanie svojho štátneho sviatku. Hlasovanie sa konalo napriek verdiktu ústavného súdu v Sarajeve, ktorý zakázal oslavy tradičného Dňa štátnosti, ako i samotné referendum.


Predmetom nedeľňajšieho referenda bolo zachovanie sviatku "štátnosti", oslavovaného Srbmi 9. januára, teda na výročie vyhlásenia Republiky srbskej v roku 1992. Podľa ústavného súdu je tento dátum diskriminačný voči bosnianskym Moslimom a katolíckym Chorvátom, keďže pripadá na srbský pravoslávny sviatok. Mnohým tiež pripomína vyhostenie Nesrbov z územia tejto autonómnej oblasti počas občianskej vojny.


Prokuratúra v Sarajeve v pondelok oznámila, že v súvislosti s referendom si predvolala Dodika na vypočutie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies