Prezident ratifikoval zmluvu o doprave medzi Slovenskom a Tureckom

NETKY.SK • 6 August 2015, 15:36 • 2 min
Prezident ratifikoval zmluvu o doprave medzi Slovenskom a Tureckom

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska ratifikoval Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Tureckou republikou o medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej doprave. Zmluvu odsúhlasila Národná rada (NR) SR v júni tohto roku.

slovakia

left justify in out

Turecko je pre slovenských cestných dopravcov tranzitnou krajinou pri prepravách do Gruzínska, Sýrie, Iraku, Iránu, Arménska či Azerbajdžanu. Slovensko má tak záujem o rozvoj ekonomických vzťahov s Tureckom, čomu má pomôcť aj táto zmluva.

 

Podľa ministerstva dopravy ide o štandardnú bilaterálnu zmluvu, aké Slovenská republika uzatvára v záujme podpory a rozvoja obchodnej spolupráce, ako aj v záujme uľahčenia tranzitu. Podobnú zmluvu má Slovensko uzatvorenú napríklad s Bosnou a Hercegovinou, Čiernou Horou, Chorvátskom a Macedónskom.

 

Zmluva upravuje osobnú dopravu, príležitostnú autobusovú dopravu, kyvadlovú dopravu a nákladnú dopravu, tiež povinnosti dopravcov a sankcie v prípade nedodržania ustanovení zmluvy. Slovenskí dopravcovia tak budú mať na základe nej právo vykonávať príležitostnú autobusovú dopravu, medzinárodnú kyvadlovú dopravu osôb a nákladnú dopravu medzi územiami štátov oboch zmluvných strán a cez ich územia bez akýchkoľvek povolení príslušných orgánov Tureckej republiky.

 

Po nadobudnutí platnosti tejto zmluvy sa vo vzťahu medzi Slovenskou republikou a Tureckou republikou skončí platnosť Dohody o medzinárodnej cestnej doprave medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Tureckej republiky, ktorá bola podpísaná v roku 1981. Prezident Kiska ratifikoval aj Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Jordánskym hášimovským kráľovstvom o leteckých dopravných službách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies