Prezident Putin varoval Západ pred dodávkami zbraní do Sýrie

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 17:25 • 2 min
Prezident Putin varoval Západ pred dodávkami zbraní do Sýrie

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin dnes obhajoval obchod so zbraňami pre vládne sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada a dodal, že Západ by nemal posielať zbrane vzbúreneckým bojovníkom, medzi ktorými sú aj "teroristické" skupiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ak Spojené štáty....považujú jednu z kľúčových sýrskych opozičných organizácií Front al-Nusrá za teroristickú...ako možno dodávať zbrane týmto členom opozície?" povedal Putin počas vystúpenia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na ruskom ekonomickom fóre. "Kde (tieto zbrane) skončia? Akú úlohu zohrajú?" dodal najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vo štvrtok v rozhovore pre televíziu Rossija 24 povedal, že Moskva bude rešpektovať kontrakt so Sýriou na dodávku systémov protivzdušnej obrany S-300. "Rešpektujeme všetky naše kontrakty a ctíme si všetky naše zmluvné záväzky," povedal minister. Dodal však, že kontrakty ešte neboli v plnej miere zrealizované.

Rusko v máji priznalo, že sa dohodlo so Sýriou na dodávke modernizovaných systémov protivzdušnej obrany S-300. Agentúra AP pripomína, že Moskva stojí po boku sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji proti povstalcom. V Bezpečnostnej rade OSN zablokovala niekoľko rezolúcií namierených proti Damasku. Lavrov takisto varoval, že Rusko na plánovanej mierovej konferencii v Ženeve zablokuje všetky požiadavky na odstúpenie Asada. Takéto výzvy zo strany nemenovaných krajín Perzského zálivu považuje za "priamu urážku nás a Američanov".

Lavrov zároveň zopakoval námietky voči prípadnému zavedeniu bezletovej zóny nad Sýriou. AP doplnila, že zavedenie zóny by mimoriadne skomplikovalo prítomnosť ruských systémov S-300.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies