Prezident Putin gratuloval hlavám postsovietskych republík k Dňu víťazstva

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 16:37 • 2 min
Prezident Putin gratuloval hlavám postsovietskych republík k Dňu víťazstva

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal pri príležitosti 70. výročia nad fašizmom najvyšším predstaviteľom bývalých republík niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes Kremeľ s tým, že najvyšší ruský predstaviteľ osobitne pozdravil v tejto súvislosti občanov Ukrajiny a Gruzínska.
   

Obe spomínané postsovietske republiky netaja ambície vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO), čo výrazne zhoršilo ich vzťahy s Ruskou federáciou, píše tlačová agentúra DPA.
   

"Veľké víťazstvo predstavuje nesmierny spoločný majetok našich národov, ktoré bok po boku bojovali proti strašnému nepriateľovi a zachránili svet pred nacizmom," cituje spomínaná tlačová agentúra z blahoprajných telegramov zaslamých ruským prezidentom. Spoločnou úlohou je teraz zachovať "svätú spomienku" na hrdinov vtedajších dní, postarať sa o vojnových veteránov a nedopustiť zopakovanie tragických udalostí, napísal Vladimir Putin.
     

Kým západná a stredná Európa si koniec druhej svetovej vojny pripomenuli už dnes, a to po prvý raz aj na Ukrajine, Rusko oslávi okrúhle výročie v sobotu 9. mája v Moskve. Medzi početnými štátnikmi, ktorých v tento deň očakávajú v ruskej metropole, bude aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorý sa podobne ako prezident ČR Miloš Zeman nezúčastní na vojenskej prehliadke na Červenom námestí, jednej z najväčších všetkých čias. Očakáva sa na nej účasť viac ako 16.000 vojakov, 194 kusov pozemnej vojenskej techniky, 143 lietadiel a vrtuľníkov vrátane najmodernejších typov. Po námestí budú pochodovať aj pozvané jednotky z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Číny, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Srbska a Tadžikistanu. 
     

Hostia z Bratislavy i Prahy sa poklonia pamiatke obetí pri  Pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade a absolvujú slávnostný obed v Kremeľskom paláci. V čase vojenskej prehliadky sa na základe vzájomnej dohody stretnú na dvojstrannej schôdzke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona