Prezident prvé Sviečky vďaky dnes zapálil v areáli pamätníka na Dukle

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 10:45 • 2 min
Prezident prvé Sviečky vďaky dnes zapálil v areáli pamätníka na Dukle

DUKLA - Tí, ktorí položili svoje životy za to, aby prispeli k ukončeniu strašného fašizmu, oslobodeniu našej krajiny, si zaslúžia našu pamiatku, našu úctu, jedno veľké ďakujeme a slovo nezabudneme. Pri návšteve Pamätníka československých vojakov na Dukle to povedal prezident SR Andrej Kiska, ktorý si dnes ráno medzi prvými uctil zapálením sviečky hrdinov druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

"Dnes slávime 70. výročie ukončenia strašnej druhej svetovej vojny. Je osem hodín ráno, začínam tu, na Dukle, aby som postupne prešiel cintoríny po celom Slovensku a spolu s občanmi Slovenska by som si želal, aby na každom jednom hrobe človeka, vojaka, ktorý položil život pri oslobodzovaní našej krajiny, dnes bola zapálená Sviečka vďaky," povedal Kiska v areáli pamätníka, kde je pochovaných 565 vojakov, ktorí padli v bojoch Karpatsko-duklianskej operácie na jeseň 1944.

 

Slovenská hlava štátu sa dnes ráno okrem Dukly zastavila aj vo Svidníku pri Pamätníku sovietskej armády, v susedstve ktorého leží približne 9000 padlých vojakov. "Som veľmi rád, že práve tu, kde sa začínalo oslobodenie našej krajiny, môžem začať to, čo pokladám za najprirodzenejšiu oslavu ukončenia druhej svetovej vojny, že môžem spolu s vami zapáliť Sviečku vďaky," povedal vo svojom príhovore Kiska.

 

Pri oslobodzovaní našej krajiny zahynulo podľa jeho slov takmer 100.000 vojakov. "Boli to vojaci sovietskej Červenej armády, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, boli to ale aj naši československí vojaci Rumuni, Francúzi a ľudia mnohých iných národov. To číslo je veľké, za každým jedným hrobom je schovaný príbeh, príbeh človeka, ktorý mal doma mamu, možno manželku, deti a svoj život položil tu, pri oslobodzovaní našej krajiny. Patrí za to tým, ktorí tu odpočívajú, obrovská vďaka a naše nezabudneme," uviedol Kiska pri rozlúčke so Svidníkom.

 

Prezident SR sa dnes chystá navštíviť aj pamätníky a cintoríny v Liptovskom Mikuláši, Zvolene, Štúrove a Bratislave. Zástupcovia jeho kancelárie navštívia ďalšie pietne miesta na Dargove, v Michalovciach, Humennom, Trebišove, Martine, Žiline, Trenčianskej Teplej a Starej Turej.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona