Prezident prijal šéfku Súdnej rady, zaujímal sa o personálny stav súdnictva

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 16:21 • 2 min
Prezident prijal šéfku Súdnej rady, zaujímal sa o personálny stav súdnictva

BRATISLAVA - Nateraz neodvolávať sudcov, ktorí už dovŕšili vek 65 rokov, odporučila prezidentovi Andrejovi Kiskovi predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.

slovakia

left justify in out

Kiska dnes prijal v Prezidentskom paláci šéfku Súdnej rady. Témou ich rozhovoru bol zoznam, ktorý schválila rada na zasadnutí 3. apríla. Hlave štátu predložila v zmysle ústavy na odvolanie 19 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.
     

Bajánková po stretnutí uviedla, že prezident sa zaujímal aj o personálny stav slovenského súdnictva. „Tlmočila som mu stanovisko Súdnej rady v tom smere, že keď prílev nových sudcov do systému je pozastavený v súvislosti s bezpečnostnými previerkami, nastalo určitým spôsobom vákuum,“ uviedla Bajánková.
     

„To znamená, že momentálne odvolávanie sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, by mohlo hraničiť s určitými veľkými problémami ohľadom rozhodovacej činnosti,“ doplnila.
     

Podľa šéfky rady do dôchodku nechce ísť ani jeden z 19 sudcov, ktorých mená má prezident na stole. „Všetci sa vyjadrili, že chcú ešte zotrvať a že chcú súdiť, pretože sa vzhľadom na zdravotný stav a schopnosti cítia na to, aby mohli byť nápomocní rozhodovacej činnosti,“ priblížila.
     

Podľa jej slov nedostala od hlavy štátu v tejto súvislosti žiaden prísľub. Prezident si vypočul informáciu a podrobí ju analýze, spresnila obsah v poradí už tretej schôdzky s Kiskom.
     

Šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan potvrdil, že im bol návrh Súdnej rady doručený. Prezident sa ním podľa jeho slov bude zaoberať. Bližšie podrobnosti neuviedol.
     

Medzi sudcami, ktorých by hlava štátu mohla odvolať, je aj bývalý šéf Najvyššieho súdu Milan Karabín či napríklad bývalá členka Súdnej rady, v čase, keď ju viedol Štefan Harabin, Helena Kožíková.
     

Kožíková mala donedávna prerušený výkon sudcovskej funkcie. Súdna rada vo februári schválila jej preradenie na Okresný súd Bratislava I. Predsedníčka súdu Eva Fulcová kolegom v rade žiadosť odôvodnila tým, že je rada, že jej vôbec má kto vypomôcť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona