Prezident: Prijal pedagógov a mentorov zapojených do Komenského inštitútu

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 16:47 • 2 min
Prezident: Prijal pedagógov a mentorov zapojených do Komenského inštitútu

BRATISLAVA – Nečakať na osvieteného ministra, ale ukázať, ako je možné zdola robiť zmeny v školstve. To je cieľom nového programu Komenského inštitút, ktorého účastníkov dnes prijal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Do Prezidentského paláca prišli na jeho pozvanie učitelia zo základných a stredných škôl po celom Slovensku zaradení do programu. „Našou snahou je vytvárať ostrovy pozitívnej deviácie v slovenskom školstve,“ vysvetlil Kiskovi zakladateľ inštitútu Juraj Hipš.

 

Organizátori sa snažili vybrať pedagogických lídrov, ktorí majú potenciál meniť slovenské školstvo zdola, priamo na svojich školách. Každý má povinnosť zrealizovať počas roka jednu konkrétnu zmenu na svojej škole. Spolu s pedagógmi Kiska prijal i mentorov, pod vedením ktorých budú zmeny realizovať. Ide o odborníkov na školstvo, ale napríklad i z firemného prostredia.

 

Podľa Hipša je problémom školstva, čo sa v ňom učí, akým spôsobom a kto má výučbu na starosti. Prezident na to reagoval, že výstupom školstva by malo byť okrem odbornej pripravenosti aj to, aby učitelia pomohli mladým ľuďom stať sa skutočnými osobnosťami.

 

„Dnes nám zlyhávajú rodiny, z médií sa šíria rôzne typy správ, z ktorých sme nešťastní, tie sú najpopulárnejšie, na sociálnych sieťach sa decká uzatvárajú do často nie najlepších svetov a pýtame sa, kto ešte dokáže tým mladým ľuďom povedať, aké sú tie hodnoty, ako by sa mali správať,“ pomenovala situáciu hlava štátu.

 

Prezident ocenil, že je inštitút, kde sa zaoberajú obsahom a spôsobom výučby. „Stojí pred nami obrovská práca. Máme tu mnohokrát demotivovaných vyhoretých učiteľov, ktorí už si kladú otázku, ako ďalej. Som rád, že toto sú také prvé svetielka, ktoré sa budú šíriť ďalej,“ poprial Kiska pedagógom, aby dokázali svoje nápady zhmotniť.

 

Zriaďovateľom Komenského inštitútu je nezisková organizácia Živica. Jednoročný program sa začne v auguste, pričom vychádza z programu Sokratov inštitút určeného pre nadaných vysokoškolákov, ktorý funguje už štvrtý rok. „S pedagógmi chceme ostať aj ďalej v kontakte a budú mať už menej intenzívne stretávanie," doplnil Hipš s tým, že by sa tak mali aj neskôr navzájom podporovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona