Prezident prijal generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 15:21 • 2 min
Prezident prijal generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes prijal generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena, ktorý na stretnutí v súvislosti s blížiacim sa koncom mandátu oboch predstaviteľov poďakoval našej hlave štátu za vynikajúce vzťahy a spoluprácu počas celého desaťročného funkčného obdobia.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca prezidenta Marek Trubač, Rasmussen prišiel na Slovensko na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC. Gašparovič na začiatku stretnutia poďakoval generálnemu tajomníkovi NATO za dobrú prácu, ktorú vykonal pre alianciu. "NATO má pre Slovensko veľmi veľký význam, pretože vstup do neho pred desiatimi rokmi bol pre nás strategickým rozhodnutím pre budúcnosť krajiny,“ uviedol prezident. Podľa jeho slov NATO vnímame nielen ako politickú organizáciu, ale aj ako záruku bezpečnosti a ochrany svojich členov pred hrozbami zvonka.

 

Prezident Gašparovič hovoril s generálnym tajomníkom Rasmussenom aj o aktuálnej ukrajinskej kríze. "Sme odhodlaní pomôcť Ukrajine vo všetkých oblastiach, v ktorých to bude potrebovať,“ poznamenal. Prvá pomoc slovenskej strany bola podľa prezidenta už v tom, že sme sa postarali o zdravotnú starostlivosť pre zranených občanov Ukrajiny. Ako dodal, je rád, že sa podarilo podpísať aj Memorandum o dodávke plynu reverzným tokom na Ukrajinu. Gašparovič tiež zastáva názor, že aliancia sa pri ukrajinskej kríze zachovala veľmi rozumne. Hlava štátu takisto v rozhovore konštatovala, že v súčasnosti je potrebné hľadať riešenie situácie na Ukrajine politickou a diplomatickou cestou. 

 

Anders Fogh Rasmussen sa taktiež vyjadril k situácii na Ukrajine a ku krokom, ktoré aliancia vykonala v poslednom období na posilnenie svojej obranyschopnosti. Tiež apeloval na plnenie aliančného záväzku vynakladať na obranu dve percentá HDP. Slovenská republika na obranu míňa ročne približne percento HDP. Podľa jeho slov je však dôležitý nielen objem, ale aj kvalita vynaložených prostriedkov a preto osobitne zdôraznil potrebu posilniť investície do modernizácie armády. Prezident Ivan Gašparovič na to povedal, že si plne uvedomuje túto situáciu a je presvedčený, že do modernizácie Ozbrojených síl SR by sme mali investovať oveľa viac. Na stretnutí bol prítomný aj minister obrany Martin Glváč, ktorý podrobne informoval o krokoch vlády v tomto smere.

 

"Bezpečnostná rada Slovenskej republiky a vláda prijali Koncepciu Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorá je zásadným strategickým dokumentom. Urobili sme opatrenia pre to, aby čo najviac peňazí išlo do výzbroje a modernizácie. Predovšetkým chceme zabezpečiť prezbrojenie ručných zbraní a modernizáciu kolesovej techniky. V najbližších mesiacoch plánujeme rozbehnúť akvizičný proces na prenájom letových hodín pre nadzvukové letectvo," uviedol na stretnutí Glváč. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies