PREZIDENT: Presne vymedzený majetok štátu sa nebude dať exekuovať

NETKY.SK • 10 August 2012, 07:12 • 2 min
PREZIDENT: Presne vymedzený majetok štátu sa nebude dať exekuovať

PREZIDENT Presne vymedzený majetok štátu sa nebude dať exekuovať - Politika Majetok štátu už bude opäť chránený pred exekúciami. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu Exekučného poriadku, ktorá presne vymedzuje majetok, ktorý jej nepodlieha.

slovakia

left justify in out

img

Majetok štátu už bude opäť chránený pred exekúciami. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu Exekučného poriadku, ktorá presne vymedzuje majetok, ktorý jej nepodlieha.
      Zmena zákona reagovala na nález Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým zanikli všetky bariéry, ktoré tomu zabraňovali. Keďže podľa premiéra Roberta Fica hrozili veľké hospodárske škody, v utorok 7. augusta mimoriadne zasadla vláda, ktorá novelu schválila. Poslanci ju prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní a následne podpísala hlava štátu.
      Fico vyhlásil, že zmena Exekučného poriadku vytvára priestor na to, aby na jednej strane existovala istá miera ochrany štátu a zároveň sa rešpektovali individuálne práva fyzických a právnických osôb, pokiaľ im vzniknú určité pohľadávky vo vzťahu k štátu.
      Po novom je presne určený majetok štátu s absolútnou exekučnou imunitou. Ide napríklad o príjmy štátneho rozpočtu, prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie a pohľadávky z právnych vzťahov zakladajúcich tieto príjmy. Do tejto kategórie spadajú tiež cenné papiere vo vlastníctve štátu a majetkové účasti štátu na právnických osobách, prostriedky určené na krytie schodku štátneho rozpočtu a krytie štátneho dlhu.
      Novela zavádza aj relatívnu exekučnú imunitu. Súd bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť pred exekúciou, pričom dôkazné bremeno o tom, že ide o nevyhnutne potrebný majetok na plnenie úloh štátu alebo na plnenie verejnoprospešného účelu, znáša štát.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies