Prezident požiadal premiérku, aby zastavila prevod tranzitného plynovodu z SPP

NETKY.SK • 7 Marec 2012, 12:48 • 2 min
Prezident požiadal premiérku, aby zastavila prevod tranzitného plynovodu z SPP

Prezident požiadal premiérku, aby zastavila prevod tranzitného plynovodu z SPP - Politika Prezident SR Ivan Gašparovič požiadal na dnešnom stretnutí premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby za každú cenu zastavila plánovaný prevod tranzitného plynovodu v h

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič požiadal na dnešnom stretnutí premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby za každú cenu zastavila plánovaný prevod tranzitného plynovodu v hodnote vyše 1,8 miliardy eur zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) na jeho dcérsku spoločnosť Eustream. O tejto transakcii má rozhodovať mimoriadne valné zhromaždenie (MVZ) SPP naplánované na štvrtok 8. marca.
      "Po takomto prevode by SR stratila kontrolu nad majetkom tranzitného plynovodu, ktorý by sa dostal výlučne pod kontrolu zahraničného akcionára," informoval po rokovaní, ktoré sa uskutočnilo ešte pred zasadnutím vlády, hovorca prezidenta SR Marek Trubač.
      Zvolanie MVZ akcionárov SPP na 8. marca tohto roka vyvoláva aj podľa predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica "veľa, veľa dôvodov na obavu, čo sa vlastne ide diať dva dni pred parlamentnými voľbami". "Analyzujeme, o aké rozhodnutia pôjde, či pôjde o rozhodnutia, ktoré sa týkajú tzv. unbundlingu, teda o implementáciu rozhodnutí Európskej komisie vo vzťahu k monopolom, alebo či pôjde o prípravu na privatizáciu, alebo predaj 49 % akcií SPP. Pretože dnes sa otvorene hovorí, že nemeckí a francúzski akcionári sa chcú vzdať 49 % akcií SPP," uviedol v pondelok (5. 3.) Fico.
      Prechod prepravných aktív vrátane prepravnej siete zo spoločnosti SPP na Eustream je podľa hovorcu plynární Petra Bednára zásadnou a jednoznačnou požiadavkou vyplývajúcou zo smernice EÚ. "Jeho zdržanie môže mať negatívne dopady na fungovanie Eustreamu, ako aj možnosti spoločnosti zapájať sa v európskom kontexte do nových projektov. V dôsledku vkladu prepravných aktív do Eustreamu sa z pohľadu miery kontroly štátu nad vlastníctvom prepravnej infraštruktúry nič nezmení," vysvetlil Bednár.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies