Prezident povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl SR

NETKY.SK • 8 September 2016, 14:58 • 2 min
Prezident povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl SR

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska dnes povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl (OS) SR. Do hodnosti brigádneho generála vymenoval plukovníka Miroslava Lorinca.

slovakia

left justify in out

Generálmajora Pavla Macka, ktorý je 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR, povýšil do vojenskej hodnosti generálporučíka a brigádneho generála Jindřicha Jocha, ktorý je 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR, povýšil do vojenskej hodnosti generálmajora.

 

"Je to ocenenie za vašu doterajšiu prácu a od vás sa teraz očakáva viac. Služba v OS nie je zamestnanie, ale poslanie, pri ktorom musíte byť v prípade nutnosti pripravení dokonca položiť svoj život a pri ktorom zabezpečujete jednu z najdôležitejších úloh štátu, a to obranu a bezpečnosť našich občanov," povedal Kiska. Ako pripomenul, je dôležité obhajovať postavenie OS i záväzky Slovenska doma i v zahraničí a nedovoľovať žiadne výhybky.

 

"Nepovažujeme to len za ocenenie našej doterajšej vojenskej kariéry, ale je to povinnosť a zodpovednosť robiť do budúcnosti veci lepšie, v prospech OS," skonštatoval Lorinc.

 

S návrhom na vymenovanie a povýšenie prišiel minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Lorinc, ktorý je zástupcom veliteľa vzdušných síl OS SR, sa stal v poradí 18. generálom v slovenskej armáde. Ministerstvo obrany vysvetlilo, že z celkovo 23 generálskych funkcií plánovaných v armáde, bolo doposiaľ 17 obsadených generálmi a šesť plukovníkmi. "Celkový počet a zloženie generálskych hodností je porovnateľný s podobnými okolitými štátmi a zodpovedá požiadavke vyváženosti v celkovej štruktúre dôstojníkov," zdôvodnil rezort.

 

V zmysle Ústavy SR vymenúva a povyšuje generálov prezident SR. Naposledy prezident Andrej Kiska vymenoval a povýšil do generálnych hodností 19. apríla piatich armádnych dôstojníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies