Prezident povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl a Policajného zboru SR

NETKY.SK • 26 November 2015, 17:46 • 2 min
Prezident povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl a Policajného zboru SR

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska dnes povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl (OS) a Policajného zboru (PZ) SR.

slovakia

left justify in out

Z hodnosti generálporučíka do hodnosti generála dnes povýšil súčasného náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima. Taktiež z hodnosti plukovníka vymenoval do hodnosti generála 1. viceprezidenta PZ Milana Lučanského, viceprezidenta PZ Ľubomíra Ábela a generálneho riaditeľa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Ivana Ševčíka.

 

Prezident taktiež povýšil doterajších plukovníkov v Ozbrojených silách - zástupcu veliteľa pozemných síl OS SR Ľubomíra Gacka, veliteľa 1. mechanizovanej brigády pozemných síl OS SR Vladimíra Kubáňa a veliteľa 2. mechanizovanej brigády pozemných síl OS SR Martina Stoklasu do hodnosti brigádny generál. Povýšení boli na základe návrhu vlády, ktorá týmto spôsobom ohodnotila a ocenila ich doterajšiu prácu v ozbrojených zboroch.

 

Podľa hlavy štátu spoľahlivý výkon v Ozbrojených silách a Policajnom zbore by mal byť samozrejmým nárokom na všetkých ich príslušníkov. "Vysoké, ba až výnimočné hodnosti, do ktorých ste boli teraz povýšení, by ste preto mali spájať aj s výnimočnou osobnou zodpovednosťou, ktorá presahuje rámec vašich služobných povinností, ktoré plníte dnes, alebo budete plniť v budúcnosti," povedal Kiska.

 

Na generálov ozbrojených síl apeloval, aby stáli verejne za spojeneckými záväzkami Slovenska. Armáda totiž podľa prezidenta patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie. "Preto vás chcem požiadať, aby ste aj vy, ako autority ozbrojených síl, prispeli k tomu, že verejnosť bude rozumieť otázkam našej ochrany, obrany a bezpečnosti," podotkol Kiska. Ako tvrdí, tie spolu s aliančnými záväzkami a spojenectvom, ktorého je Slovensko súčasťou, nesmú byť chápané ako zimný kabát, ktorý sa dá zvesiť len vtedy, keď príde zima.

 

Prezident sa obrátil aj na novovymenovaných generálov PZ SR s tým, že bezpečnostné opatrenia majú byť efektívne a majú slúžiť na to, aby sa ľudia cítili bezpečne a chránili ich. "Považoval by som za nešťastné, ak by vedľajším efektom bezpečnostných opatrení bolo vyvolávanie vlny strachu, nedôvery a podozrievania, ktoré ľahko skĺzavajú k prejavom nenávisti," povedal Kiska. Dúfa, že z hľadiska bezpečnosti pôjde o opatrenia, ktoré vzniknú na základe uvážlivej a expertnej diskusie, nie na základe politickej objednávky.

 

"Používajte preto, prosím, svoju autoritu a dôveru, ktorú dnes s hodnosťou generála získavate s týmto vedomím a apelujte v tomto zmysle aj na svojich kolegov," poznamenal prezident.

 

Náčelník Generálneho štábu OS SR Maxim uviedol, že príslušníci ozbrojených zborov vo väčšine prípadov stále plnili úlohy zodpovedne a takto chcú ďalej napredovať. "Vaše slová si berieme k srdcu a dúfam, že nesklameme," povedal hlave štátu Maxim.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona