Prezident posiela vojsko do mesta obsadeného povstalcami

NETKY.SK • 23 December 2013, 17:27 • 2 min
Prezident posiela vojsko do mesta obsadeného povstalcami

JUBA - Mesto Bor tvoriace správne centrum nepokojného štátu Jonglei sa nachádza približne 200 kilometrov severne od Juby

slovakia

left justify in out

Juhosudánske vládne sily sa chystajú zaútočiť na mesto Bor, ktoré je od minulej stredy obsadené povstalcami. Na pôde parlamentu v Jube to vyhlásil prezident Salva Kiir, podľa ktorého s protiútokom čakali dovtedy, kým Spojené štáty nedokončia leteckú evakuáciu svojich občanov. Kiir opätovne obvinil z rozpútania násilia odvolaného viceprezidenta Rieka Machara známeho ako jeho úhlavný protivník. Ten ešte minulý týždeň poprel, že by sa pokúsil o vojenský prevrat, ako tvrdí prezident, ktorý podľa neho potreboval zámienku pre politické čistky. Mesto Bor tvoriace správne centrum nepokojného štátu Jonglei sa nachádza približne 200 kilometrov severne od Juby. Povstalci medzičasom obsadili aj hlavné mesto štátu Unity, ktorý je strategicky dôležitý pre náleziská ropy.

"Jednou z podmienok doktora Rieka (Machara) je moje odstúpenie. To nie je pre mňa žiadna novinka," povedal Kiir. Okrem politického má konflikt aj etnický rozmer, keďže proti sebe stoja zástupcovia dvoch národnostných skupín - Dinkov a Nuerov. Kiir obviňuje Machara z mobilizácie nuerských bojovníkov známych z éry občianskej vojny v rokoch 1983-2005 svojou krutosťou voči ostatným skupinám. Prezident zároveň potvrdil možnosť vyjednávania s Macharom, ktorého sprostredkovanie počas minulotýždňovej návštevy ponúkla delegácia ministrov zahraničných vecí zo susedných krajín. "Tieto Vianoce nebudú ako tie predošlé, pretože budeme trúchliť za našimi drahými padlými v tejto nezmyselnej vojne," konštatoval Kiir. 
Boje medzi provládnymi vojakmi a vzbúrencami v Južnom Sudáne si minulý týždeň vyžiadali stovky mŕtvych a zranených. Ďalšie tisíce ľudí v dôsledku násilia opustilo svoje domovy. Bezpečnostná rada OSN vyjadrila v tejto súvislosti "vážne znepokojenie" a vyzvala na okamžité zastavenie násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona