Prezident pôjde do Európy urgovať dokončenie prieplavu

NETKY.SK • 3 Január 2014, 18:02 • 2 min
Prezident pôjde do Európy urgovať dokončenie prieplavu

MADRID - Konzorcium žiada o navýšenie finančných prostriedkov zo strany vlády o 1,6 miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

Panamský prezident Ricardo Martinelli vo štvrtok oznámil plán vycestovať do Talianska a Španielska v záujme vyvinutia nátlaku na tamojšie spoločnosti, ktoré hrozia prerušením prác na zväčšovaní kapacít Panamského prieplavu. Spoločnosti totiž v stredu zverejnili požiadavku o navýšenie finančných prostriedkov zo strany vlády o 1,6 miliardy dolárov, čo je polovica z pôvodne dohodnutého objemu financií. Konzorcium, ktoré ponúklo značne nižšiu cenu ako jeho rivali, údajne dostalo nepresné informácie. Správcovi kanála preto dali na reakciu 21 dní, po ktorých uplynutí v prípade nevyhovenia zastavia práce. Odpoveď prišla o niekoľko hodín a bola zamietavá.

Prezident to považuje za neprijateľné a chce vlády v juhoeurópskych štátoch presvedčiť, aby rozšírenie dôležitej námornej komunikácie dokončili. Prieplav prechádza procesom prehĺbenia a rozšírenia s cieľom umožniť priechod väčšiemu množstvu plavidiel a aj väčším lodiam. Termín ukončenia prác na výraznej úprave 80 kilometrov dlhého prieplavu prepájajúceho Atlantický a Tichý oceán posunuli na polovicu roka 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies