Prezident podpísal zmeny v treťom penzijnom pilieri

NETKY.SK • 4 Október 2013, 09:45 • 2 min
Prezident podpísal zmeny v treťom penzijnom pilieri

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa obnoví daňová úľava pre sporiteľov v doplnkových dôchodkových spoločnostiach (DDS).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Sporiteľ si bude môcť svoj základ dane znížiť o zaplatené príspevky do sumy 180 eur ročne, čím bude jeho daň z príjmov nižšia o 34,2 eura. Do konca roka 2010 si mohli účastníci tretieho piliera znížiť svoj základ dane o zaplatené príspevky do výšky 398,33 eura ročne, vďaka čomu ich daň klesla o 75,69 eura. Čiastočne obnovenú daňovú úľavu však nebudú môcť automaticky využiť všetci terajší sporitelia, ale len tí, ktorí pristúpia na nové, sprísnené pravidlá vyplácania dávok.

Podmienkou pre výplatu doplnkového starobného dôchodku bude po novom priznanie predčasného starobného alebo riadneho starobného dôchodku Sociálnou poisťovňou, prípadne dovŕšenie 62 rokov veku. K tejto dávke sa tak sporiteľ podľa nových pravidiel dostane najskôr v 60 rokoch jeho veku. V súčasnosti je pritom možné túto dávku vyplácať po dosiahnutí 55 rokov veku sporiteľa. Súčasne sa zruší terajšia podmienka minimálne 10 rokov sporenia v treťom pilieri. Prísnejšie podmienky sa budú týkať aj vyplácania doplnkového výsluhového dôchodku. Sporiteľ bude musieť vykonávať rizikové práce najmenej 10 rokov namiesto súčasných 5 rokov. Dávku pritom dostane najskôr v 55 rokoch, kým v súčasnosti mu stačí dovŕšiť 40 rokov. 

Novela zákona tiež ruší odstupné pri sporení na dôchodok v treťom pilieri, ktoré v súčasnosti dosahuje 80 % z celkovej nasporenej sumy. Namiesto odstupného sa od začiatku budúceho roka zavádza tzv. predčasný výber časti nasporenej sumy. Sporiteľ si týmto spôsobom vyberie len sumu príspevkov, ktoré sám odviedol, vrátane investičných výnosov. Príspevky, ktoré mu na jeho účet odviedol zamestnávateľ, zostanú na účte až dovtedy, kým sporiteľ nezačne poberať predčasnú penziu, resp. riadnu starobnú penziu zo Sociálnej poisťovne. Príspevky zamestnávateľa spolu s výnosmi sa mu následne vyplatia formou doplnkového dôchodku. Predčasný výber sa však sporiteľovi umožní až po desiatich rokoch od uzatvorenia účastníckej zmluvy, a to len raz za desať rokov trvania zmluvy. 

Od začiatku budúceho roka sa výrazne znížia poplatky pre sporiteľov. Ročný poplatok za správu príspevkového dôchodkového fondu budúci rok klesne na maximálne 1,8 % z tohtoročných 2,34 % z čistej hodnoty majetku vo fonde. Kým podľa platného zákona sa majú poplatky v tomto fonde postupne znižovať do roku 2019 na maximálne 1,98 % ročne, podľa schválenej novely zákona do roku 2020 klesnú na 1,2 % ročne z čistej hodnoty majetku. Poplatok za správu vo výplatných fondoch sa zníži z terajších 0,996 % ročne na 0,9 % v roku 2014 a postupne na 0,6 % do roku 2020. Súčasne sa zruší poplatok za zhodnotenie úspor vo výplatnom fonde a poplatok za odstupné. 

Poplatok za zhodnotenie úspor v príspevkovom fonde bude najviac 10 % zo zhodnotenia, kým terajší zákon predpokladá nárast tohto poplatku na 20 % zo zhodnotenia do roku 2020. Novelou zákona sa tiež zavádza bezplatný prestup sporiteľa do inej DDS po jednom roku od uzatvorenia zmluvy. V súčasnosti môže sporiteľ bezplatne zmeniť DDS po troch rokoch od uzavretia zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona