Prezident podpísal ratifikačnú listinu ku Kigalskému dodatku

NETKY.SK • 18 Október 2017, 16:49 • 2 min
Prezident podpísal ratifikačnú listinu ku Kigalskému dodatku

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska dnes podpísal ratifikačnú listinu k dokumentu Kigalský dodatok k Montrealskému protokolu o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu.

slovakia

left justify in out

Podľa predkladacej správy Národnej rady SR bol Kigalský dodatok prijatý v októbri 2016 na 28. stretnutí zmluvných strán tzv. Montrealského protokolu. Jeho nosnou témou bolo vyjednávanie o fluórovaných uhľovodíkoch.

 

Dodatkom sa dopĺňajú regulačné opatrenia Montrealského protokolu o postupné znižovanie spotreby a výroby fluórovaných uhľovodíkov. "Nepatria k látkam, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, sú to však skleníkové plyny s významným potenciálom globálneho otepľovania a ich výroba a spotreba ako náhrad za látky poškodzujúce ozónovú vrstvu v posledných rokoch významne rastie. Z tohto dôvodu došlo k všeobecnej zhode zahrnúť fluórované uhľovodíky pod režim Montrealského protokolu prijatím dodatku, ktorý postupne obmedzí ich výrobu a spotrebu," uvádza v predkladacej správe.

 

Slovenská republika je od 28. mája 1993 právnym nástupcom Viedenského dohovoru o ochrane ozónovej vrstvy, ako aj Montrealského protokolu. Je tiež zmluvnou stranou všetkých dodatkov prijatých k Montrealskému protokolu.

 

Národná rada SR odsúhlasila Kigalský dodatok 12. septembra tohto roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies