Prezident podpísal novelu zákona o DPH, sadzba zostane na úrovni 20 %

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 10:30 • 2 min
Prezident podpísal novelu zákona o DPH, sadzba zostane na úrovni 20 %

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) zostane na úrovni 20 %. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Prezident zároveň konštatoval, že pri tohtoročnom prakticky nulovom priemernom raste spotrebiteľských cien na Slovensku na jednej strane a stále vysokom počte ľudí bez práce a ľudí s nízkymi príjmami na druhej strane, to považuje z vecného hľadiska za legitímne rozhodnutie. Daňová a odvodová politika je podľa Andreja Kisku v kompetencii vlády a je zodpovednosťou vládnej väčšiny rozhodnúť, akú daňovú a odvodovú politiku uprednostňuje. "Rovnako tak za plnenie rozpočtových cieľov je priamo zodpovedná vláda SR. Rozhodla sa ponechať sadzbu DPH na súčasnej úrovni, zároveň je jej prioritou znížiť odvodové zaťaženie ľudí s nižšími príjmami," konštatoval hovorca prezidenta Peter Petrus.
      

Prezident sa tiež domnieva, že daňová a odvodová politika patrí k takej kategórii rozhodnutí, ktoré nie je vhodné robiť narýchlo prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu v Národnej rade SR tak, ako to urobili poslanci vládnej strany Smer-SD. "Pri vážnych témach, rozhodnutiach a zmenách by mali politickí reprezentanti vytvoriť čo najväčší priestor na vecnú verejnú diskusiu," domnieva sa prezident.
      

Novela zákona o DPH prináša okrem ponechania sadzby na 20-% úrovni aj ďalšie zmeny, a to najmä pre podnikateľov. Firmy sa totiž budú môcť k svojim peniazom počas daňovej kontroly dostať skôr ako až po jej úplnom skončení. Správca dane počas daňovej kontroly bude môcť vyhotoviť čiastkový protokol, na základe ktorého bude môcť byť firme vrátená preverená časť nadmerného odpočtu ešte pred ukončením daňovej kontroly.
      

Skráti sa tiež obdobie, počas ktorého bude firma uvedená vo zverejňovanom zozname dlžníkov na DPH aj po zaplatení dane. Právna norma upravuje aj zasielanie faktúr občanom telekomunikačnými operátormi a poskytovateľmi televízneho a rozhlasového vysielania. Odstráni sa aj neprimeraná tvrdosť uplatňovania striktnej sankcie voči podnikateľom vo výške 1,3 % z dôvodu skoršieho uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona