Prezident podpísal novelu zákona o DPH

NETKY.SK • 8 November 2013, 11:09 • 2 min
Prezident podpísal novelu zákona o DPH

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Podľa nej budú musieť firmy od budúceho roka podávať takzvané kontrolné výkazy pri dani z DPH. Tie by mali priniesť efektívnejšiu a rýchlejšiu kontrolu daňových subjektov. Krížovou kontrolou faktúr podnikateľa s jeho obchodným partnerom by sa mali potlačiť daňové podvodné aktivity. Mali by sa tak odhaliť karuselové podvody, machinácie s faktúrami, či monitorovať rizikoví platitelia dane.

Ešte v rámci legislatívneho procesu sa proti tomuto návrhu postavila opozičná strana SaS, podľa ktorej je zavedenie kontrolného výkazu len ďalšou byrokratickou záťažou pre podnikateľov. Rôzne obchody by mal vedieť odhaliť podľa nich priemerne zdatný daňový úradník aj bez kontrolného výkazu. Problémom je podľa SaS skôr ľudský faktor. "Ja sa obávam, že daňoví úradníci sa teraz namiesto chytania skutočne veľkých rýb budú vybíjať na maličkostiach." skonštatoval už dávnejšie poslanec NR SR Jozef Mihál. Proti novele sa postavili aj energetické a telekomunikačné spoločnosti, chceli totiž posunúť termín elektronického podávania výkazov. Obávajú sa, že nestihnú prispôsobiť svoje IT systémy. 

Hlava štátu zároveň podpísala novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Kolky na cigarety sa tak po novom budú tlačiť len v jednej štátnej tlačiarni. Najneskôr od januára 2015 by sa mali tlačiť v Mincovni Kremnica. Okrem ochrany zdravia občanov by mala zmena podľa ministerstva financií znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, či zamedziť daňovým únikom na spotrebnej dani. V súčasnosti sa kolky tlačia v štyroch komerčných tlačiarňach, ktoré majú sídlo na Slovensku a v členských krajinách Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies