Prezident podpísal novelu zákona o bankách

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 11:01 • 2 min
Prezident podpísal novelu zákona o bankách

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska podpísal novelu zákona o bankách, ktorou sa má najmä prebrať európska legislatíva z júna 2013 na zlepšenie fungovania finančných domov.

slovakia

left justify in out

Cieľom je zapracovať požiadavky na úverové inštitúcie a dohľad nad nimi ako aj nad investičnými spoločnosťami. Zámerom zmien je zaviesť nové medzinárodné štandardy Basel III. do bankovej regulácie. Dôvodom je finančná kríza, ktorá odhalila nedostatky vo fungovaní bánk. Národná banka Slovenska zároveň získa väčšie kompetencie a pozmeňujúcimi návrhmi sa tiež schválili zmeny v úveroch na bývanie a informovanosti zo strany stavebných sporiteľní. 

 

Právne predpisy Európskej únie sa zameriavajú aj na pravidlá pre správu a riadenie finančných domov, vrátane efektívnych a primeraných sankčných režimov. Tie by mali odrádzať finančné subjekty od porušovania všeobecných zásad a predpisov. Dôraz sa tiež kladie na obmedzenie nadmernej závislosti na externých ratingoch a na zmenšenie procyklických mechanizmov vo finančnom systéme použitím kapitálových rezerv, resp. kapitálových vankúšov ako nástrojov politiky obozretnosti na makroúrovni. 

Národná banka Slovenska bude mať väčšie kompetencie pri dohľade nad finančnými subjektmi. Ak zistí rizikové nedostatky, mala by informovať európsky orgán dohľadu. Taktiež môže zvýšiť intenzitu dohliadok, môže si vyžiadať predloženie osobitných správ, môže aj podrobnejšie preskúmať plány banky. Povinnosťou centrálnej banky je vypracovávať každoročne plán dohliadok na mieste a na diaľku s ohľadom na výsledky stresového testovania bánk. 

 

Parlament bankovú novelu schválil aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi. Jedným z nich je aj návrh, že od budúceho roka budú mať mladí rodičia právo v rámci úveru na bývanie pri narodení dieťaťa znížiť si splátky na dva roky na polovicu. Poslanci tiež schválili napríklad aj zmeny pri informovaní zo strany stavebných sporiteľní. Tie ak budú poskytovať úvery, pri ktorých sa počas obdobia úveru mení úroková sadzba, budú musieť po novom informovať klientov v rovnakom rozsahu ako v prípade bánk, ktoré poskytujú hypotéky. 

 

Zákon nadobudne účinnosť 1. augusta 2014 okrem niektorých ustanovení, ktoré nadobudnú účinnosť 1. januára 2015, resp. 1. januára 2016. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona