Prezident podpísal novelu, ktorá umožní predaj akcií štátu v Telekome cez burzu

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 16:18 • 2 min
Prezident podpísal novelu, ktorá umožní predaj akcií štátu v Telekome cez burzu

BRATISLAVA - Úprava podmienok predaja akcií vo vlastníctve štátu prostredníctvom burzy cenných papierov, čo by sa malo využiť pri predaji 49-% podielu v Slovak Telekome (ST), je hlavným cieľom novely zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Právnu normu účinnú od 1. augusta podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Účelom novely je vytvoriť zákonné predpoklady na realizáciu predaja akcií štátu, respektíve Fondu národného majetku (FNM) SR, formou verejnej ponuky akcií na kapitálovom trhu, takzvanej IPO. Práve tento postup by mal byť podľa rezortu najtransparentnejší a vytvoriť predpoklady na naštartovanie fungovania slovenského kapitálového trhu.
     

Podľa doteraz platného zákona sa totiž privatizácia uskutočňuje iba formou verejnej súťaže, verejnej dražby, priameho predaja, kupónovej metódy a dlhopisovej metódy, na ktorú sa zmenila kupónová metóda. Predaj akcií prostredníctvom kapitálového trhu nespadá pod žiadnu z týchto foriem.
     

Vo februári tohto roka bolo podpísané memorandum o porozumení medzi spoločnosťou Deutsche Telekom, Slovenskom a spoločnosťou ST v súvislosti s predajom 49 % akcií slovenskými akcionármi. Následne FNM vybral investičného poradcu, ktorého úlohou bude celková koordinácia a riadenie procesu IPO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies