Prezident podpísal novelu, ktorá bojuje proti falšovaniu pohonných látok

NETKY.SK • 7 December 2018, 17:52 • 2 min
Prezident podpísal novelu, ktorá bojuje proti falšovaniu pohonných látok

BRATISLAVA - Posilnenie boja proti pašovaniu a falšovaniu pohonných látok či zlepšenie výberu spotrebných daní z minerálneho oleja.

slovakia

left justify in out

Toto sú ciele novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

 

Od januára budúceho roka tak dôjde k zosúladeniu základnej sadzby dane na pohonné látky, akými sú benzín či nafta, s rozhodnutím Európskej komisie (EK).

 

Cieľom novely je aj zvýšenie predaja pohonných látok od originálnych výrobcov a distribútorov. Právna norma má tiež prispieť k väčšej ochrane spotrebiteľa a zaručiť kvalitu minerálnych olejov.

 

Pohonné látky už musia mať nové označenia

 

Zavedie sa označovanie pohonných látok osobitnou identifikačnou látkou, tzv. nanomarkermi. Túto povinnosť budú mať všetky subjekty, ktoré vyrábajú alebo dovážajú pohonné látky.

 

Ide o ďalšie opatrenie proti daňovým únikom v tejto oblasti, ktoré podľa rezortu financií zefektívni výber spotrebnej dane, čím sa zároveň zvýši výnos dane z pridanej hodnoty.

 

"Zároveň dôjde k zvýšeniu kvality predávaných pohonných látok a zlepšeniu konkurenčného prostredia v oblasti ich výroby a predaja," očakáva ministerstvo financií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies