Prezident podpísal doplnenie chýbajúcej právnej úpravy pre hudobníkov

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 16:56 • 2 min
Prezident podpísal doplnenie chýbajúcej právnej úpravy pre hudobníkov

BRATISLAVA - Vyplniť právnu medzeru a upraviť postavenie hudobníkov je cieľom zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, ktorý 25. marca schválil parlament a dnes ho podpísal prezident Ivan Gašparovič. Divadelnú oblasť doteraz upravoval zákon o divadelnej činnosti.

slovakia

left justify in out

"V právnom poriadku Slovenskej republiky však absentuje právna úprava hudobnej činnosti, postavenie profesionálnej hudobnej inštitúcie, ako aj vymedzenie pojmu hudobný umelec," vysvetlil minister kultúry Marek Maďarič. Právna norma komplexne upravuje divadelnú aj hudobnú činnosť.

 

Návrh rešpektuje osobitosti divadelnej činnosti i hudobnej činnosti. Upravuje zriaďovanie, zakladanie, zlučovanie, rušenie, postavenie a činnosť divadiel a hudobných inštitúcií a podmienky na divadelnú tvorbu a hudobnú tvorbu ako výsledku osobitého procesu vzájomne súvisiacich umeleckých, umelecko-technických a organizačných aktivít. Ministerstvu kultúry vzniká nová povinnosť viesť evidenciu profesionálnych divadiel a profesionálnych hudobných inštitúcií. Ministerstvo v návrhu pamätá i na rozvrhnutie pracovného času divadelníkov a hudobníkov a nepretržitý odpočinok týchto zamestnancov. Zákon ďalej definuje jednotlivé skupiny zamestnancov profesionálnych divadiel a hudobných inštitúcií a osobitosti ich pracovno-právnych vzťahov. 

 

Právna norma okrem iného hovorí o podmienkach na priznanie osobitného príspevku a zníženého osobitného príspevku umelcom, ktorí majú pre výkon svojho povolania objektívne nižšiu hranicu možných odpracovaných rokov. Niektorí divadelní alebo hudobní umelci už nebudú musieť odpracovať pre získanie osobitného príspevku 30 rokov, ale iba 25, teda o päť rokov menej. Zmena sa dotkne spevákov a hráčov na dychovom nástroji. Tento príspevok je sociálnou pomocou pre umelcov, ktorí sa ocitli v situácii, keď sú síce zdraví, no už nemajú potrebné fyzické predpoklady pre výkon na požadovanej umeleckej úrovni, a preto nemôžu pokračovať v profesionálnej kariére. Ostatným skupinám umelcov, ktorí následkom výkonu umeleckej činnosti trpia chorobou z povolania alebo utrpeli pracovný úraz, sa vyplácajú príspevky podľa zákona o sociálnom poistení.

 

"Výber profesií, ktorým prislúcha osobitný príspevok, bol konzultovaný so skupinou odborníkov z oblasti pracovného lekárstva," uvádza MK SR. Podľa ministerstva budú prípadné zvýšené náklady na priznanie osobitného príspevku z dôvodu zníženia hranice počtu odpracovaných rokov a rozšírenia okruhu poberateľov osobitného príspevku rozpočtovo kryté z celkového schváleného objemu výdavkov rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry. MK SR upozorňuje, že podľa doterajších skúseností bude počet žiadostí umelcov o priznanie osobitného príspevku minimálny. V súčasnosti napríklad dostáva osobitný príspevok 21 tanečníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies