Prezident Plevneliev: Bulharsko je plne pripravené na vstup do Schengenu

NETKY.SK • 5 November 2013, 15:51 • 2 min
Prezident Plevneliev: Bulharsko je plne pripravené na vstup do Schengenu

BRATISLAVA - Bulharsko je podľa prezidenta Rosena Plevnelieva plne pripravené na vstup do Schengenu.

slovakia

left justify in out

"Už druhý rok zodpovedáme všetkým kritériám. Európska komisia (EK) veľakrát bola na kontrole a nie jeden raz písomne potvrdila, že sme pripravení chrániť schengenské hranice," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom. Plevneliev je na dvojdňovej oficiálnej návšteve SR.

Ako pokračoval, jeho krajina disponuje poslednými najmodernejšími technológiami a robí si svoju prácu dobre. "Dúfame, že rozhodnutie padne čím skôr," konštatoval, pričom neočakáva, že by problém so sýrskymi utečencami mal vplyv na vstup Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru.

Krajina čelí v tomto roku silnej utečeneckej vlne zo Sýrie. Ich počet, najmä zo Sýrie, avšak aj z ďalších arabských krajín, prevýšil o 8000 osôb kapacity bulharských záchytných centier. Bulharské úrady predpokladajú, že do konca roka by toto číslo mohlo narásť na 11.000.

K rozhodnutiu o prijatí Rumunska a Bulharska do Schengenskej zóny nedôjde skôr ako v decembri tohto roku. Podľa pôvodných predpokladov mali obe balkánske krajiny vstúpiť do Schengenu v roku 2011. Ich ambície zlyhali na nekompromisnom postoji niektorých členských štátov EÚ, ktoré poukazujú na to, že ani Bukurešť, ani Sofia neuskutočnili dostatočný pokrok v oblasti boja proti korupcii a organizovanému zločinu.

Prijatie nových krajín do zóny má právo vetovať každý členský štát EÚ. Zatiaľ s ich vstupom nesúhlasí Francúzsko, Nemecko, ako aj Holandsko. Počkať si chcú na výsledky správy EK v rámci Mechanizmu spolupráce a overovania, ktorý je zameraný na pokrok v oblasti justície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona