Prezident Peru požiadal Trumpa o vyhostenie exprezidenta Toleda do vlasti

NETKY.SK • 13 Február 2017, 08:56 • 2 min
Prezident Peru požiadal Trumpa o vyhostenie exprezidenta Toleda do vlasti

LIMA - Najvyšší predstaviteľ Peru požiadal v nedeľu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby vyhostil bývalého peruánskeho prezidenta, ktorého chcú vo vlasti postaviť pred súd pre podozrenie z brania úplatkov v korupčnom škandále, ktorý otriasol celým okolitým regiónom.

slovakia

left justify in out

Súčasná peruánska hlava štátu Pedro Pablo Kuczynski tlmočil svoju požiadavku Trumpovi v telefonickom rozhovore v nedeľu.

 

Peruánsky súd vydal v piatok zatykač na exprezidenta Alejandra Toleda, ktorý je podozrivý z prijatia úplatkov od brazílskej stavebnej spoločnosti Odebrecht. Išlo celkovo o 20 miliónov dolárov za pridelenie štátnej zákazky na výstavbu diaľnice spájajúcej Brazíliu s peruánskym pobrežím.

 

Peruánske úrady uviedli, že Toledo by mal byť v kalifornskom San Franciscu. Miestne médiá písali, že chcel odcestovať do Izraela, ale tamojšia vláda sa vyjadrila, že mu zamietne vstup, kým nebude mať "vyrovnané všetky svoje záležitosti v Peru". Toledova manželka má podľa tlačovej agentúry AP izraelské občianstvo.

 

Kuczynski v nedeľu v celoštátnom príhovore vyzval Toleda, aby sa vrátil do vlasti a čelil spravodlivosti.

 

Toledo, ktorý je kečuánskeho pôvodu, bol peruánskym prezidentom v rokoch 2001-2006. Bývalá hlava štátu všetky obvinenia poprela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies