Aktualizované VIDEO Prezident Pellegriniho vládu nevymenuje, žiada iné mená

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 12:10 • 2 min
Aktualizované VIDEO Prezident Pellegriniho vládu nevymenuje, žiada iné mená

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska nevymenuje novú vládu v zložení, v akom ju navrhol Peter Pellegrini (Smer-SD). Hlava štátu to vyhlásila po stretnutí s dezignovaným premiérom.

slovakia

left justify in out

Pellegrinimu zároveň Kiska tlmočil konkrétne výhrady a požiadal ho, aby do piatku navrhol novú zostavu nominantov na členov kabinetu.

 

"Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré očakávame. Musí vytvoriť vládu, ktorej obsadenie, najmä minister vnútra, dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nestranné a nezávislé vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice," povedal prezident.

 

img

 

Podľa jeho slov sa v spoločnosti vytvoril nelichotivý obraz o stave štátnych inštitúcií. Dodal, že posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia. "Ako hlava štátu to nepripustím, preto som požiadal o nový návrh," dodal Kiska s tým, že na obsadenie nového kabinetu musíme mať prísne nároky.

 

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko berie rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku na vedomie a akceptuje ho. Po oboznámení sa s detailmi jeho výhrad sa bude vedieť SNS lepšie vyjadriť. 

 

img

 

Krajská šéfka Smeru-SD nominovaná na ministerku kultúry Ľubica Laššáková rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať novú vládu navrhnutú dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). "Verejnosť to tak trošku aj čakala, nie som z toho smutná, akceptujem to," povedala Laššáková.

 

img

 

Nevie teraz odhadnúť, či bude aj pri druhom pokuse zostaviť vládu navrhnutá za kandidátku na ministerku kultúry. "Rozhodnutie prezidenta Kisku je také čerstvé, že sme o tom ešte nevraveli, v tejto veci by som nešpekulovala," dodala Laššáková.

 

img

 

Kandidát Smeru-SD na ministra vnútra Jozef Ráž mladší nateraz odmietol rozsiahlo komentovať rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať novú vládu navrhnutú Petrom Pellegrinim (Smer-SD). "Plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta," odkázal Ráž ml. v písomnom stanovisku.

 

 

Podľa sociológa Michala Vašečku môžu mať v súčasnosti aj odborníci problém s tým, aby boli nominovaní stranou Smer-SD. Ako uviedol pre agentúru SITA, očakáva, že Smer nebude tak rýchlo vedieť zareagovať s dostatočne kvalitnými nomináciami. Podľa jeho slov už predošlé mená, s ktorými prišiel Peter Pellegrini (Smer-SD) za prezidentom Andrejom Kiskom, naznačovali nedostatok kvalitných ľudí vo vnútri strany.

 

"Pán Pellegrini sa bude snažiť vytvoriť novú vládu. Predpokladám, že strana Smer zareaguje voči prezidentovi trošku ostrejšie, čo môžu naznačovať reakcie jednotlivých predstaviteľov strany. Prezident Kiska sa rozhodol v rámci ústavných možností, ktoré má. Teraz zrejme Smer nebude schopný zareagovať tak rýchlo, ako tomu bolo pred pár dňami, pretože tá rýchlosť bola aj na slovenské pomery naozaj mimoriadna," uviedol pre SITA Vašečka.

"Budeme musieť počkať, ako zareaguje na slová prezidenta pán Pellegrini. Smer môže stále nájsť kvalitných ľudí, ale zrejme to nebude člen strany, zároveň však už tie nominácie pána Ráža či pani Laššákovej hovorili o istom personálnom zúfalstve. No a platí, že teraz veľmi veľa ľudí môže mať osobitný problém s tým, aby boli nominovaní práve Smerom," priblížil svoje domnienky Vašečka. Na otázku, či sa môže situácia skončiť vymenovaním takzvanej úradníckej vlády sociológ povedal, že v našej krajine je s tým zjavne nejaký problém a takúto možnosť neočakáva, i keď sa podobné riešenia v zahraničí osvedčili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies