Prezident Pál Schmitt podpísal novú ústavu

NETKY.SK • 26 Apríl 2011, 07:51 • 2 min
Prezident Pál Schmitt podpísal novú ústavu

Prezident Pál Schmitt podpísal novú ústavu

slovakia

left justify in out

img

Maďarský prezident Pál Schmitt podpísal dnes napoludnie v Sándorovom paláci v Budapešti zákon o novej ústave, ktorá vstúpi do platnosti 1. januára 2012.
      Parlament návrh o novom základnom zákone prijal dvojtretinovou väčšinou vládnych poslancov 18. apríla.
      Slávnostný akt podpísania vysielali maďarský verejnoprávny rozhlas aj televízia v priamom prenose.
      V prejave po podpise Schmitt zdôraznil paralelu Veľkej noci, jari a podpísania novej ústavy. "Jar 2011 je aj znovuzrodením najdôležitejšieho zákona Maďarov," konštatoval prezident.
      Podľa jeho vyjadrenia nová ústava je maďarskou, modernou a európskou ústavou, na ktorú budú hrdé celé generácie Maďarov. Poznamenal, že nový základný zákon je založený na Charte základných práv Európskej únie.
      Pred Sándorovým palácom sa zhromaždil v silnejúcom daždi menší dav, ktorý podpísanie ústavy prijal potleskom. V zhromaždení sa podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI objavil aj muž s tabuľou odmietajúcou "ústavu Fideszu". Prítomní ho vypískali. Niekoľkí pristúpili k nemu, nadávali mu, zobrali tabuľu a rozdupali. Protestujúci muž z námestia potom dobrovoľne odišiel, sprevádzali ho policajti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies