Prezident opäť rozdelil svoj plat desiatim rodinám v núdzi

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 17:28 • 2 min
Prezident opäť rozdelil svoj plat desiatim rodinám v núdzi

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska rozdelil svoj čistý príjem ďalším desiatim rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Každá z nich dostala z januárového platu prezidenta 499 eur.

slovakia

left justify in out

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

 

Prezident prispel zo svojho platu rodine s troma malými deťmi, ktorá žije v skromných pomeroch. Matka je v pokročilom štádiu tehotenstva, pričom dieťatku diagnostikovali závažnú srdcovú vadu a Downov syndróm, čo mu bezprostredne po narodení bude ohrozovať život. Zhoršil sa aj zdravotný stav budúcej mamičky, kvôli čomu nemohol otec rodiny ďalej chodiť do práce a rodina sa dostala do vážnych finančných ťažkostí.

 

Časť peňazí z platu prezidenta smerovala mladej žene, odkázanej na invalidný vozík a pľúcnu ventiláciu. Prezident pomohol aj mladému mužovi, odchovancovi detského domova, ktorý žil s partnerkou a dvoma deťmi najprv v zariadení núdzového bývania, neskôr si našli vlastný podnájom. Kvôli nevýhodnej zmluve oň prišli a dočasne sa ubytovali u príbuzných. Rodina nutne potrebuje samostatné bývanie, zložitá rodinná situácia však mužovi komplikuje možnosti nájsť si prácu, navyše u mladšieho syna nastali zdravotné komplikácie.

 

Ďalšia časť prezidentovho platu smerovala štrnásťročnému chlapcovi, ktorý trpí svalovou dystrofiou typu Duchenne. Je odkázaný na pomoc rodičov, pohybuje sa len na elektrickom vozíku a potrebuje rôzne pomôcky a lieky. Rodina žije v spoločnej domácnosti so starými rodičmi v trojizbovom izbovom byte, pričom jediným zamestnaným je otec.

 

Príspevok od prezidenta dostala tiež štvorčlenná rodina so synom, ktorý sa narodil s vážnym ochorením – spinálnou muskulárnou atrofiou a od troch rokov života je napojený na dýchací prístroj. Chlapec je imobilný, vyžaduje celodennú starostlivosť matky a starší syn je po úraze dlhodobo práceneschopný. Andrej Kiska opäť pomohol aj niekoľkým onkologickým pacientom. Príspevok dostala rodina muža s onkologickou diagnózou, ktorá vychováva v skromných podmienkach päťročné dieťa, a ďalší muž s podobnou diagnózou, ktorý je odkázaný na dávky v hmotnej núdzi a jeho manželka poberá invalidný dôchodok.

 

V rodine s deviatimi deťmi je onkologickým pacientom otec, v ďalšej dlhodobo bojuje so zákernou chorobou starší syn. Medzi adresátmi pomoci je žena, ktorá sa stará o svoju štvorročnú vnučku, ktorej matka nedávno zomrela na onkologické ochorenie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona